Kaiutinprojekti – osa 1

Olen jo pitkään suunnitellut rakentavani kaiuttimet, jotka sopivisivat olohuoneeseeni, eivätkä veisi liikaa tilaa, mutta olisivat äänentoistoltaan hyvät sekä tyylikkään näköiset. Viimeinen kohta on tietenkin maku-asia:) Perusongelmana monissa kaiuttimissa on se, että ne ovat mielestäni pääasiassa rumia tai vievät liikaa tilaa. Toki, on olemassa design-kaiuttimia laidasta laitaan, mutta haen myös tietynlaista funktiånaalisuutta niissä. Ainahan myös hinta vs. laatu tulee jossain kohdassa vastaan, joten päätin lähteä suunnitelemaan kaiuttimet itse.

Seuraavassa speksit kaiuttimille:

  1. Pieni koko, jotta eivät vie liikaa huomiota
  2. Näyttää kivalta ja sopii ympäristöön
  3. Helppo muunneltavuus – eli tarvittaessa saan kiinnitettyä ne seinään tai laitettua hyllylle. Niiden pitäisi myös sopia jalustaan
  4. Tarpeeksi hyvä äänentoisto – en ole hifisti, mutta edellytän kuitenkin tietynlaista tasoa musiikin toistolta

Kohdat 1 ja 2

En ole vielä tässä vaiheessa päättänyt kaiuttimien tarkkaa kokoa, koska myös valittavilla kaiutinelementeillä on merkittävä osa lopulliseen kokoon. Olen kuitenkin alustavasti draftannut designia, eli lähinnä muotoa ja materiaalia. Tämän jutun alussa onkin karkea 3D-malli jolla olen yrittänyt luoda kuvan kaiuttimien muotokielestä ja muusta olemuksesta. Itse elementit ovat kuvassa mukana lähinnä sen takia, että saan mallin näyttämään aidolta, mutta ne eivät perustu mihinkään todellisiin kaiutinelementteihin.

Kohta 3

Yhtenä tärkeimpänä suunnitelun lähtökohdista oli muunneltavuus. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että kaiuttimien on toimittava vaakatasossa esimerkiksi kirjahyllyssä tai pystyssä, mutta ne on tarvittaessa saatava kiinni myös telineeseen. Tähän vaatimukseen minulla on varsin hyvä ratkaisu, mutta sitä pitää ensin hieman prototyypätä.

Kohta 4

En ole äänentoiston ammattilainen, joten kaiutinelementtien valitsemiseen ajattelin käyttää alan ammatilaisen osaamista hyväksi. Kun pääsen tähän vaiheeseen, niin uskon kaiutinelementtien valinnan ja jakosuodattimen toteuttamisesta riittävän tarpeeksi tarinaa omaksi jutuksi asti.

Seuraava vaihe

Minulla alkaa  olemaan aika hyvä käsitys kaiuttimien koosta ja tyylistä. Yllä olevassa 3D-mallissa kaiuttimien päädyt on määritelty tummaksi, maalatuksi tekstuuriksi, mutta en ole vielä aivan varma siitä onko kyseinen ratkaisu tarpeeksi hyvä. Puu on kuitenkin tärkeässä pääosassa kaiuttimissa, joten voin vielä päätyä käyttämään puutekstuuria päätyihinkin. Muu pinta, eli vanerin rakenteen näyttävä leikkaus on tarkoitus hioa ja käyttää pintaan öljyä ja vahaa. Tällöin puun oma tekstuuri jää näkyviin ja pinnasta tulee myös hieman kiiltävä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest