Levyarvostelu – Myrskyvaroitus, Sammal

Funktiå sai Sammaleen levynjulkaisukeikalta Myrskyvaroitus-levyn viikkoa ennen levyn varsinaista kauppoihin tuloa ja päätimmekin ottaa haltuun uuden aluevaltauksen Funktiåssa ensimmäisen levyarvostelun muodossa.

Myrskyvaroitus on Sammaleen kolmas julkaisu ja toinen pitkäsoitto. Ensimmäinen pitkäsoitto Sammal, julkaistiin 2013, Sammal No 2 -EP 2014 ja nyt tuorein platta julkaistaan 15.5, eli tällä viikolla. Erona aikaisempiin julkaisuihin on se, että Myrskyvaroituslevyä on bändin ensimmäinen levy, jossa kaikki Sammaleen jäsenet ovat olleet tekemässä biisejä alusta alkaen.

Biisit

Sammaleen Myrskyvaroitus alkaa hieman yllättävästi ruotsiksi lauletulla mutta hyvin svengaavalla Stormwarning-kappaleella. Vaikka en ruotsia kovinkaan hyvin ymmärrä, niin se ei oikeastaan haittaa ja sanat löytyvät myös englanniksi käännettynä levyn sisälehdestä. Stormwarning-kipale on hyvin eteenpäin kulkeva hienoja melodioita sisällään pitävä tuotos, jota ehkä voidaan pitää jonkinmoisena Trettioåriga Kriget -kunnianosoituksena, mutta tämä on tietenkin vain kirjoittajan mielipide:)

Järjen ohimarssi pärähtää käyntiin kitarariffillä ja uruilla. Biisi on kuusi ja puoliminuuttinen pläjäys, jonka lauluosuus kestää n. 2 minuuttia, jonka jälkeen alkaa Sammaleen progemainen tajunnavirtaosio, jossa kitara ja urut leikittelevät keskenään basson jyristessä taustalla perkussioiden tukemana.

Samaan arkeen on kappale, jossa on jopa hieman hengellinen kirkko- ja urkusoundi.  Kappale on kuitenkin hyvä hengähdystauko ja sopiikin hyvin kolmanneksi biisiksi, vaikka sitä ei oikein balladinakaan voi pitää.

Kohtaus yön vyöllä on mystinen instrumentaalibiisi, jossa basso leikittelee vuoroin urkujen kanssa, välillä taas kitara ja välilä kaikki vetävät samaa riffiä. Sammal kokeilee tässä myös ei niin kosiskelevaa soundimaailmaa. Mielestäni Kohtaus yön vyöllä on enemmänkin pitkä intro A-puolen viimeiseen kappaleeseen.

Muurahaisen päiväuni alkaa hieman tummemmalla melodialla ja onkin jonkin verran melankolisempi kuin albumin kaksi ensimmäsitä tsipaletta. Synkkyydestään huolimatta, melodiat ovat mieleentarttuvia ja c-osassa biisi saakin hieman lisäpotkua kitarasooloilun ja urkuriffien myötä. Koko pläjäys kestääkin 6.36, joten psykedeliaa ja sooloilua mahtuu biisiin useamman minuutin verran.

Aika on alkamassa onkin jo monille tutuksi tullut kappale, koska se julkaistiin Soundcloudissa hyvissä ajoin ennen albumin julkaisua. Henkilökohtaisen näkemyksen mukaan tämä kappale saattaa hyvinkin saada radiosoittoaikaa, mutta kappaleen 7 minuutin ja 28 sekunnin kesto voi toki vaikuttaa tähän seikkaan. Aika on alkamssa on varsin tunnistettava Sammal-biisi, jota ei voi sanoa kaikista muista levyn kappaleista, jos verrataan aikaisempaan tuotantoon. Vaikka Aika on alkamassa -kappale on varsin tarttuva ja hyväkuuloinen raita, en pidä sitä kuitenkaan levyn parhaimpana teoksena. Siinä on kaikki osaset hyvin kohdallaan ja biisi rullaa hyvin eteenpäin ja pidän erityisesti Sammaleen tavasta lisätä progemaisia C- tai D- tai F-osia biiseihin ja tuoda hieman erilaista rakennetta perusbiisienrakennuspalojen lisäksi.

Sulle haavan tein on ensimmäinen levyn kappale, josta on tehty musiikkivideo:

Kappale on varsin herkkä ja väistämättäkin tulee mieleen, että onkohan sanoituksen takana jokin henkilökohtainen tragedia. No se jääköön Sammaleen salaisuudeksi. Sulle haavan tein on hieno kappale ja sopii hyvin hieman menevämmän Aika on alkamassa kappaleen perään.

Kohti pintaa ja  Herätkää -instrumentaalikappaleet lopettavat levyn B-puolen. Kohti pintaa on vain reilun minuutin mittainen rauhallinen rykäys, kun taas Herätkää on koko levyn pisin biisi reilun kymmenen minuutin mittaisella kestollaan. Jälkimmäisen soundimaailmasta tuli mieleen mm. Ennio Morriconen tuotanto tai legendaarinen Goblin, joka on tunnettu mm. Dario Argentolle tehdyistä soundtrackeista. Sammal on kuitenkin tehnyt varsin pitkä instrumentaalibiisin, jossa on monta erilaista osaa, jotka liittyvät soljuvasti toisiinsa.

Tuotantotiimi

Levy on äänittänyt Jussi Vuola V.R. Studiolla Turussa ja sen on miksannut ja masteroinut brittiäinen Jaime Gomez Arellano, joka on ollut myös monien muiden tunnettujen bändien levytuotannon takana. Englanninkieliset käännökset on tehnyt Daniel Nyman. Levyn julkaisijana toimii turkulainen Svart Records.

Kansitaide

Sammal jatkaa kansitaiteen suhteen edellisten levyjen linjalla ja kansikuva on vokalisti Janun käsialaa kun taas sisäkannet ovat basisti Lasse Ilanon käsin piirtämä kuvitus.

Sisäkannen on taiteillut Sammalleen Lasse Ilano.

Sisäkannen on taiteillut Sammalleen Lasse Ilano.

 

Pitää nostaa bändille hattua, koska levy henkii sekä kansien ja sisällön suhteen samaa tunnelmaa ja tiettyä peräksiantamattomuutta.

Tuomio

Myrskyvaroituslevy on Sammal-faneille takuuvarma ostos – jos olet pitänyt Sammaleesta aikaisemmin, et voi olla pitämättä tästäkään levystä. Myrskyvaroitus vaatii hieman kuuntelua monien biisien osalta ennen kuin ne aukeavat kunnolla, mitä ainakin minä arvosta biiseissä. Heti hyvältä kuulostavat kappaleet yleensä myös kuluvat nopeammin loppuun kuuntelussa. Sammalta tuntemattomat ihmiset todennäköisesti pitävät levystä, jos 70-luvun soundi, progemaisuus ja suomenkielisyys ovat lähellä sydäntä. Yritin arvostella levyä mahdollisimman objektiivisesti ja sanoisinkin, että levyn yhdeksään kappaleeseen mahtuu ehkä muutama vähän heikompi esitys ja nekin ovat pääasiassa instrumentaalivetoja. Levy on kuitenkin täyttä Sammalta alusta loppuun siitä annankin:

Pointsit: 4.5 / 5

Mistä levyn voi hankkia?

Tietenkin kun Funktiå promoaa mielellään turkulaisuutta, niin levy kannattaa ostaa suoraan Svart Recordsin verkkokaupasta edulliseen 16€ hintaan. Levysta on saatavilla CD:n lisäksi myös vinyyliälppäri kolmena eri versiona eli:

  • 550 x black
  • 350 x red
  • 100 x orange

Linkki: Svart records store

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest