Mr Velcro Fastener

Mr Velcro Fastener suostui Funktiån haastateltavaksi H2Ö:n toisena päivänä ja Tatut olivatkin mukavalla juttutuulella hyvin menneen keikan jälkeen. Viimeisestä, X-Rustin 20-vuotis synttäreillä heitetystä Velcrojen keikasta Turussa oli jo vierähtänyt vuoden verran, joten H2Ö:n keikka oli herkkua Mr Velcro Fastener faneille.

Historiaa

Mr Velcro Fastenerin takana toimiva parivaljakko Tatu Metsätähti ja Tatu Peltonen ovat tunteneet toisensa jo koulusta lähtien 1990-luvun alkupuolelta asti ja päättivät aloittaa musiikin tekemisen, jotta heillä olisi edes yksi yhteinen harrastus varsinkin, kun Metsätähti ei tajunnut esimerkiksi urheilusta mitään – Peltosen sanojen mukaan:)

Mr Velcro Fastenerin Tatut, eli Peltonen ja Metsätähti

Tatut ovat tehneet musiikkia yhdessä jo 1990-luvun alusta alkaen ja pari onkin esiintynyt myös eri nimillä ennen Mr Velcro Fasteneria. Tuotokset ovat kuitenkin aina olleet konemusiikkia ja Tatujen alkutaipaleen kokeilujen jälkeen Velcrojen musiikki alkoikin muotoutua omanlaiseksi elektroksi.

Tatut kertoivat, että 90-luvun alun bileissä soitettiin housea ja teknoa, mutta niistä puutui heidän mielestään oikeanlainen twisti. Velcrot alkoivatkin kehittää omaa soundiaan ambientin ja rikotun beatin kautta. Pian parivaljakolle muodostuikin Velcromainen tyyli, koska he halusivat nostaa esiin oman näkemyksensä elektron oikeasta suunnasta.

Ensimmäiset isot keikkansa Tatut heittivät Turun Kårenilla ja 1993 Pori Jazzien ”epävirallisessa ohjelmassa” Rinneradion lämppärinä. Velcro sai paljon hyviä kommentteja heidän sen aikaisesta materiaalista ja monet levy-yhtiöt antoivatkin kannustavaa palautetta sinne lähetettyjen C-kasettien sisältämän demomateriaalin perusteella.

Koneisto?

Elektronisessa musiikissa voidaan sanoa vallitsevan jonkin verran eri koulukuntien näkemyksiä siitä, onko analoginen vai digitaalinen se oikea tapa tehdä musiikkia. Tatu M:n mukaan hänelle on yksi ja sama kunhan tykkää siitä tavasta, jolla musiikkia tekee ja pääsee haluttuun lopputulokseen. Soundillisesti erot voivat olla erittäin pieniä oli kyseessä analoginen tai digitaalinen laite. Molemmat Tatut olivat kuitenkin sitä mieltä, että fyysisessä raudassa on aina enemmän tekemisen meininkiä verrattuna läppärin näytöltä nappuloiden vääntämiseen.

Mr Velcro Fastener kertoi, että omassa linjassa pitäytyminen soundin suhteen on oikeastaan heidän vahvuutensa. Joka levylle ei yritetä tehdä väkisin uutta, vaan mennään sillä ”omalla jutulla” eteenpäin. Toki uusia biisejä ja äänimaailmaa tehdään koko ajan, mutta laitteiston suhteen Tatut pitäytyvät mielellään tutussa ja turvallisessa raudassa.

Mainittakoon, että H2Ö:n keikalla lavalla oli mukana Olegtron* 4060, eli Turkulaisen Olli Suoralahden suunnittelema oskillaattori/jakoboxi, josta Funktiå on tekemässä myös juttua lähiaikoina. Tatu M hehkuttikin kyseistä laitetta elektronisen ja kokeellisen musiikin Sveitsiläiseksi linkkuveitseksi, joten jos olet konemusiikin tekijä, niin kannattanee tutustua tähän musiikin monitoimimyllyyn.

Turku vs. Berlin

Mr Velcro Fastenerin Tatut asustelevat nykyään pitkän välimatkan päässä toisistaan, eli Tatu Metsätähti asuu Berliinissä ja Tatu Peltonen Turussa. Välimatka ei kuitenkaan ole estänyt biisien tekoa, koska teknologia mahdollistaa aika helpostikin materiaalin työstämisen pitkienkien välimatkojen takaa. Myös se, että Tatut ovat tunteneet toisensa jo yli 20 vuotta ja selkeästi Velcroilla on yleensä yhteinen näkemys siitä, miten musaa pitää tehdä, helpottaa yhteistyötä. Tatut mainitsivatkin, etteivät ole riidelleet 20-vuoden aikana kertaakaan.

Berliinin ja Turun musaskenessä on myös eroja. Berliinissä elektro on Metsätähden mukaan aika harvinaista verrattuna Turun tarjontaan – ainakin suhteutettuna bileiden määrään. Luonnollisesti, myös bilekulttuurissa on jonkin verran eroja, mutta riippuen siitä missä ja kenen järjestämät pippalot ovat, voi bileiden ilmapiiri olla hyvinkin samantapainen molemmissa maissa.

Mennyt ja tulevaisuus

Mr Velcro Fastener on pitänyt neljännen Telemacho-levynsä jälkeen pitkään hiljaiseloa, mutta ei ole kuitenkaan ollut tekemättä mitään. Yksinkertaisesti syynä on ollut se, että elektrolla ei ollut enää kovinkaan paljon kysyntää viimeisen levyn jälkeen. Telemacho-levy sai hyviä arvosteluja, mutta keikkakysynnän ja elektron suosion laannuttua ei vain ollut järkeä panostaa seuraavan levyn tekemiseen. Myös itse levyn tekemisprosessi ei enää silloin tuntunut oikealta, joten oli aika ottaa askel taaksepäin ja hieman rauhoittua.

Velcrot ovat kaikessa hiljaisuudessa työstäneet uutta materiaalia jo kahdeksan vuoden ajan ja nyt kysyntää on alkanut taas olemaan. Tatut olivat myös selkeästi tyytyväisen oloisia, koska uusi materiaali on tehty ajan kanssa, eikä heidän ole tarvinnut välittää aikatauluista.

Uutta materiaalia on odotettavissa jo tämän vuoden puolella, mutta ei välttämättä perinteisessä albumin muodossa. Syynä tähän on mm. digitaalisen ajan tuoma ilmiö, jossa biisejä ostetaan yksittäin ja kokonaisuuden luova albumi ei tällöin ole ehkä järkevä tapa tehdä musiikkia… Tai ainakaan tällöin musiikin kuluttaja ei saa artistin luomaa kokonaiselämystä.

H2Ö

H2Ö:n keikalla kuultiin uutta ja ennen  julkaisematonta materiaalia, jota vielä hiotaan kuntoon mm. sen mukaan, miltä biisit kuulostavat livenä. Velcrojen tyyliin kuuluu myös se, että keikoilla biisejä ei soiteta levyversion kanssa identtisesti, vaan biisien annetaan vielä kehittyä levylle päätymisen jälkeenkin. Tällä kertaa materiaalia on siis ehditty hioa hyvin ennen ”lopullista” versiota.

Tatut olivat erittäin tyytyväisiä H2Ö:n keikkaan. Suuli (esiintymispaikka) olikin täynnä Velcro-faneja, mikä oli positiivinen yllätys etenkin, kun Mr Velcro Fasteneria ei pahemmin mainostettu ennakkoon järjestäjän toimesta. Velcrot vetivätkin erinomaisen keikan ja uusi materiaali kuulosti loistavalta!

Mr Velcro Fastener ja frendit: Musiikin monitoimimies Jani Lehto, Tatu Peltonen, Tatu Metsätähti ja Vj Turu Sanoma, eli Funktiå:n Artturi Elovirta.

Funktiå kiittää Mr Velcro Fasteneria mukavasta juttutuokiosta ja jäämme innolla odottamaan uuden materiaalin julkaisua.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest