Ydintalvipuutarha 10v – Jori Hulkkosen musiikkielämyksiä musa-Turulle

Funktiå pääsi juttelemaan Jori Hulkkosen kanssa kiireisen Flow-festarin jälkeen. Jori soitti Flowssa kolmena päivänä peräkkäin ja sunnuntaina ohjelmassa oli ollut jopa kolme keikkaa. Hulkkonen vaikutti työntäyteisen viikonlopun jälkeen kuitenkin virkeältä ja olikin palaamassa Helsinkiin jo seuraavana päivänä työstämään elokuvaa Jimi Tenorin kanssa. Tämän jutun pääaiheena on kuitenkin jo 10-vuoden iän saavuttanut, Jori Hulkkosen luotsaama, Ydintalvipuutarha-tapahtuma, jota vietetään kesätorstaisin Turussa Aboa Vetuksen Aula Cafessa elokuun loppuun saakka.

Jori Hulkkonen

Otetaan kuitenkin ennen varsinaiseen aiheeseen pääsyä pieni katsaus menneeseen ja siihen kuka Jori Hulkkonen on?

Jori Hulkkonen on lähtöisin Kemistä, jossa hän aloitti henkilökohtaisen musakoulunsa 1980-luvulla imemällä vaikutteita Ylen radiosta, Ruotsin puolelta kuuluvasta B3-radiokanavasta ja paikallisen musiikkikirjaston levykokoelmasta. Nuori Hulkkonen pyysi muilta myös musasuosituksia ja etsi merkkiteoksia yrittäen ymmärtää musiikkia paremmin. Tämän intohimoisen musiikkiharrastuksen myötä myös levykokoelma alkoi karttumaan.

Jori Hulkkonen

Jori ymmärsi pian, että Pohjois-Suomi ei ole kovinkaan helppo paikka, jos haluaa elättää itsensä musiikilla ja hän päätyikin Oulun kautta Helsinkiin. Helsinki ei kuitenkaan tässä vaiheessa tarjonnut Jorille pysyvää paikkaa, koska uusi pääkaupunki tarjosi tuolloin vain suurkaupungin haitat, mutta ei hyötyjä. Edessä oli taas muutto, mutta asuminen Suomen rajojen ulkopuolellakaan ei tuntunut sopivalta vaihtoehdolta. Jori päätti siirtää tavaransa Turkuun vuonna 2002. Turussa oli jo entuudestaan Hulkkosen ystäviä, toimiva musaskene ja Helsinkiä alhaisempi hintataso. Jorilla on Turussa oma studio mm. Jani Lehdon kanssa yhteisissä tiloissa, josta löytyy myös Jorin mittava n. 15000 kpl vinyylikokoelma.

Tarkempi historiikki Jori Hulkkosesta löytyy osoitteesta: http://jorihulkkonen.com/alppivhouzstudio/.

Ydintalvipuutarhan alku

Ydintalvipuutarha (YTP) sai alkunsa 10 vuotta sitten Jorin  saadessa idean siitä, että olisi mukava soittaa musiikkia, josta hän itse pitää ja mitä ei voi soittaa tavallisilla DJ-klubikeikoilla. Tuolloin Jori eli myös DJ-uransa kiireisintä aikaa ja veti vuodessa jopa 150 keikkaa.

Aula Cafe

 

Samaan aikaan Aboa Vetuksen Aula Cafe aloitti toimintaansa ja kun Jori näki kahvilan puutarhan, niin palaset loksahtivatkin paikoilleen ja tämä legendaarinen tapahtuma oli saanut alkunsa. Ydintalvipuutarhan päiväksi sovittiin torstai, koska useimmiten Jorilla oli torstai-illat vapaana.

Musiikki

YTP on saavuttanut erityisesti musadiggareiden suosion. Nimensä mukaisesti, alkuperäinen idea oli tarjota lounge-tyylinen, intiimi puutarha, jossa ei todellakaan soiteta mitään lupsakkaa lattarihousea ja juoda Piña coladaa sambamekot päällä, vaan tarjottimelta löytyy kylmän 80-luvun alun John Foxxia, elektronista kokeilua ja muuta harvinaisempaa herkkua. Musiikin tarkoituksena on pyrkiä yllättämään ihmiset ja kovinkaan monessa paikassa ei kuulekaan jazzia, ZZ-Topia tai virsiä 10 minuutin sisällä.

Jori Hulkkonen

Jori Hulkkonen pyrkiikin olemaan kannustamatta ihmisiä tanssimaan YTP:ssä. Jos joku kuitenkin erehtyy tekemään tämän virheen, musavalinta vaihtuu hyvinkin äkkiä:) Perinteiseen klubikeikkaan verrattuna Jori haluaa välttää tilannetta, missä pitäisi miettiä miten ihmiset saa pysymään tanssilattialla. Tavoitteena on tarjota musiikillinen elämys hienossa miljöössä hyvän juoman ja ruuan kera. Tanssimaan voi mennä muualle.

Musiikin suhteen Jori ei varsinaisesti suunnittele YTP:n tarjontaa. Sen sijaan, talven aikana hänelle kertyy jopa metrin korkuinen kasa potentiaalista YTP materiaalia vinyylin muodossa. Kun on kesän ensimmäisen YTP-keikan aika, on materiaalia reippaasti valmiina. Keikkasetille levyjä tulee useimmiten mukaan 3-4 kertaa enemmän kuin loppujen lopuksi päätyy illan aikana levylautaselle.  Osa vanhoista levyistä onkin käynyt soitossa joka kesä koko YTP:n 10-vuotisen historian aikana. Retroilun lisäksi, Hulkkonen soittaa myös uusia levyjä.  Jori haluaa tarjota ihmisille elämyksiä, koska osa YTP:n kävijöistä tuntee musiikin sen verran hyvin, joten on myös mukava esitellä uutta musiikkia jo tutuksi tulleen tarjonnan lisäksi.

Kesä 2014

Kysyttäessä, miten ydintalvipuutarha on mennyt tänä kesänä, Jori kertoo yllätykseksi, että välillä paikalla on ollut jopa liikaakin porukkaa. Kesän 27-asteiset yöt ovat selkeästi saaneet ihmiset liikkeelle myös torstai-iltaisin sankoin joukoin.

Ydintalvipuutarha

Illan hämärtyessä on Ydintalvipuutarha parhaimmillaan.

 

Parhaimmat keikat ovat kuitenkin olleet kesäkuun viileinä ja sateisina iltoina, jolloin kovimmat musadiggarit ovat istuneet sateessa varjojen alla nautiskellen viinistä ja musiikista. Tämä kuvastaakin hyvin Jorin ajatusmaailmaa Ydintalvipuutarhasta, positiivisen kieroutuneella tavalla.

Ydintalvipuutarha ja tulevaisuus

Ydintalvipuutarhan tulevaisuus näyttää 10-vuotiseen rajapyykin jälkeenkin valoisalta. Jori kertookin, että ensi kesän torstait on jo buukattu Aula Cafen kanssa ja homma jatkuu kuten ennenkin. YTP:tä ei ole kertaakaan mainostettu koko historiansa aikana ja onkin hienoa nähdä, miten tällainen Turusta alkanut ilmiö on jo saavuttanut mainetta Turun rajojen ulkopuolella ja myös ulkomaita myöden.

Jori Hulkkonen

Jori onkin lupautunut jo muutamaan otteeseen vierailemaan YTP:n Turun ulkopuolella ja viimeksi hän vierailikin Helsingissä Torikorttelitapahtuman yhteydessä, Senaatintorin vieressä Basso-radion takapihan puutarhassa. Jorin mukaan onkin mukava viedä välillä kulttuuria Turusta Helsinkiin päin. Hulkkonen heittää myös ilmaan, että tulevaisuudessa YTP voi käväistä vierailemassa esim. Berliinissäkin.

YTP:tä ei ole kuitenkaan tarkoitus viedä Turusta pois tai myydä ideaa muualle, koska YTP ei oikeastaan voi olla Ydintalvipuutarha ilman Jori Hulkkosta. Ne muutamat kerrat, kun Jori on joutunut käyttämään tuuraajaa YTP:n keikalla, on sijaisena aina toiminut tuttu luotto-DJ, joka tuntee tapahtuman ja tietää tarkasti rajat joiden sisällä homma pitää hoitaa. Kesän 2014 viimesen YTP:n vetääkin Aki Kulmisjärvi, joka Jorin sanojen mukaan onkin jo vuosien ajan kerännyt YTP-materiaalia ja harjoitellut punkun juontia. Seuraavan kerran Jori Hulkkonen ja Ydintalvipuutarha on nähtävissä 4.6.2015. Kannattaa myös seurata YTP:n omaa Facebook-ryhmää, johon tulee aktiivisesti päivityksiä, ainakin kesän aikana.

Funktiå kiittää kiireistä Jori Hulkkosta tästä hienosta juttutuokiosta ja toivottavasti myös tulevaisuudessa voimmekin palata jututtamaan tätä kultimaineen saavuttanutta DJ- ja muusikkolegendaa.

Haastattelu: Artturi

Teksti ja kuvat: Marko

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest