BEdesign – sisustuksen suunnannäyttäjä Turusta

Funktiå pääsi vierailemaan BEdesingin pääkallopaikalla Turun LOGOMOssa ja juttelimme Cilla ja Bette Eklundin kanssa heidän hienosta design-yrityksestään.

BEdesign sai alkunsa vuonna 2012, jolloin siskokset Bette ja Cilla olivat lopettelemassa opiskelujaan – Bette Novian ammattikorkeakoulussa sisustusmuotoiljan opintojaan ja Cilla Kööpenhaminan Business Schoolissa. Bettellä oli jo tuolloin valmiina tuotteita, jotka olivat saaneet hyvää palautetta, joten niiden saaminen “kaupan hyllylle” vaati käytännössä oman yrityksen ja business-osaamista markkinointiin. Cilla pystyi tarjoamaan business-puolen, joten siskokset päättivät yhdistää voimansa ja perustivat BEdesignin.

BEdesignin design

Bette arvostaa erityisesti suomalaisia vanhoja designereita, jotka ovat jo vuosikymmeniä sitten pystyneet luomaan aikaa kestäviä klassikkotuotteita. Tuotteiden kestävyys ja sitä kautta ekologisuus onkin yksi BEdesignin tärkeimmistä ideologioista. Bette ja Cilla ovat kotoisin hevostilalta jossa he ovat olleet paljon tekemisissä luonnon kanssa. Sisarukset ovat kasvaneet muotoilun ja arkkitehtuurin parissa sukunsa kautta, mikä näkyy myös BEdesignin designinssa.

Monet BEdesignin tuotteista ovat erittäin graafisia. Fan-tuoli on näppärä jakkara, joita voit myös yhdistää useamman tuolin sarjaan.

Tuotteita suunniteltaessa, Betten ideat lähtevät usein arjen tarpeista ja siitä, että tuote on suunniteltu myös käytännölliseksi. BEdesign on pieni yritys, joten suunnittelussa on otettava myös huomioon kysyntä ja valmistamiskustannukset. Kahden hengen yrityksessä aikaa palaa markkinointiin ja muuhun yrityksen pyörittämiseen liittyviin asioihin, joten kaikki se aika on pois suunnittelusta. On siis tarkkaan valittava ne tuotteet jotka päätyvät valmistukseen asti ja mietittävä mihin ajan käyttää.

Bette paljasti Funktiålle, että hän on suunnitellut tuotteita myös yhteistyökumppaneille, jolloin hän on pystynyt keskittymään puhtaasti suunnitteluun, ilman häiriötekijöitä. Odottammekin innolla millaisia Bette Eklundin suunnittelemia tuotteita saamme nähdä myös muiden merkkien alla.

Tällä hetkellä BEdesignin valikoimasta löytyy useita erilaisia tuoteita: Deer-hylly, Fan-tuoli, Idefix-penkki, Wave-pöytä, QBE-lamppu, Lily-kulho, Lume-naulakko ja Lily-mini. Näistä pelkästään Deer-hyllystä löytyy useampi erilainen versio, mikä tarkoittaa useampaa suunnitelmaa ja useampia valmistusmenetelmiä. BEdesignin tavoitteena on tuoda uusia tuotteita markkinoille joka vuosi, mutta tuotekehitys ei aina vain ole kovin nopeaa ja tuotteet pitää myös testata hyvin ennen kuin ne päätyvät kaupan hyllylle.

Lily-kulho on yksinkertaisuudessaan hieno säilytyspaikka vaikka hedelmille, mutta toimii myös yksinään katseenvangitsijana.

Cillan ja Betten mukaan materiaalivalintojen haasteena on oikean materiaalin löytäminen. Toki Internet auttaa tässä asiassa, mutta myös valmistajilta saa hyvää palautetta ja ideoita sopivista ratkaisuista. Tukholman messut ovat toimineetkin hyvänä lähteenä uusien materiaalien löytämiseen ja ideointiin. Yksi BEdesignin tärkeimmistä kriteereistä on materiaalin kestävyys, jolla saavutetaan myös BEdesignin ekologiset laatukriteerit – laadukas tuote on pitkäikäinen eli sitä ei heitetä helposti pois tai vaihdeta uuteen.

Usein tuotteiden pakkaukset unohdetaan suunnitteluprosessin ulkopuolelle, mutta BEdesignin käyttökokemus alkaa jo siitä kun asiakas saa tuotteen pakkauksen käsiinsä. Pienemmissä tuotteissa pakkausten suunnittelu on helpompaa, mutta isompien kuten Deer-hyllyn kohdalla, koko asettaa omat haasteensa. Pakkauksen suunnittelussa on otettava huomioon pitkät mannerten väliset rahdit, joten pelkkä kivan näköinen paketti ei riitä vaan sen on kestettävä rajuakin käsittelyä.

BEdesign on työstämässä brandiohjeistusta tuotteilleen, jotta tuotteiden esillepano jälleenmyyjien tiloissa olisi edustava ja tukee BEDesignin brandiä. Tämä on ainakin allekirjoittaneen mielestä erittäin positiivinen suunta, koska tähän osa-alueeseen ei vielä nykyäänkään moni suomalainen yritys panosta tarpeeksi.

Markkinointi ja kumppanit

Cillan mukaan BEdesign hoitaa yrityksen markkinoinnin kokonaan itse ja se onkin aktiivisesti mukana eri tapahtumissa sekä kotimaassa että ulkomailla. Messujen kautta asiakkuuksia on saatu ympäri maailmaa ja BEdesignin tuotteita myydään jo kahdeksassa eri maassa aina Australiassa saakka. Vaikka BEdesign toimiii myös kansainvälisillä markkinoilla, on kotimaisuus tärkeää. BEdesign onkin tuttu näky monissa suomalaisissa design-tapahtumissa.

Paikallisella tasolla yhteistyön tekeminen muiden design-alan yritysten kanssa on myös helpottanut toimimista ja kokemuksien jakaminen on oikeastaan rikkaus sen sijaan, että kilpaillaan veren maku suussa. Esimerkkinä Cilla mainitsee yhteistyön Saanan ja Ollin kanssa, mikä on toiminut erittäin hyvin. Vaikka puhutaan samoista asiakkaista kilpailevista design-yrityksistä, kukin toimii kuitenkin omalla alueellaan ja monikaan ei oikeastaan valmista samalaisia tuotteita, joten yhteistyö ei vaikeuta kilpailua tai vähennä omaa myyntiä.

Viime aikoina jonkin verran uutisoitu suomalaisen designin huono vientitilanne ei varsinaisesti ole vaikuttanut BEdesigniin. Bette kertookin, että Suomi-designin markkinoinnissa nykyään, suomalaisuus ei toimi enää myyntivalttina, vaan Skandinaavisuus, Nordic-design, aitous, laatu, raaka-aineet sekä muotokieli ovat vahvoja myyntivaltteja. Monille myös kestävyys on erittäin tärkeä kriteeri designia ostaessaan.

Vaikka design on suomalaista, välillä on myös hankalaa löytää hyviä valmistajia suomesta, jotka olisivat valmiita ottamaan haasteen vastaan. Joskus tuotteen suunnitelma saattaa aluksi tuntua valmistajasta mahdottomalta, mutta loppujen lopuksi tuote on kuitenkin saatu tehtyä. Esimerkkinä Bette mainitsee Wave-pöydän, jonka muodon ja materiaalin moni valmistaja koki liian haasteellisena, mutta lopulta siihen löytyi osaava valmistaja. Toisinaan myös suomalainen työn jälki ei ole ollut riittävän hyvä design-tuotteen laatuvaatimuksille. Toistaiseksi BEdesign on kuitenkin pystynyt teettämään kaiken työn Suomessa, vaikka matkan varrella onkin ollut haasteita. Se, millainen tilanne on tulevaisuudessa jääkin nähtäväksi. Valmistajat, ottakaa siis haaste vastaan, jotta työ ei mene ulkomaille!

Design-tuotteiden myynnissä on erittäin tärkeää sopivien yhteistyökumppaneiden valinta, jotta tuotteet tuodaan oikein esille ja saadaan sopivat myyntivolyymit. Tasapainoilu myyntimäärien, hinnan ja designin välillä ei olekaan helppoa, koska kestävän ja laadukkaan tuotteen suunnittelu ja tekeminen on vain yksinkertaisesti kalliimpaa kuin halpahuonekaluketjujen tuotteet. Tuotteen saaminen ideasta kauppaan saattaa viedä useammankin vuoden ja erilaisia toteutusvaihtoehtoja iteroidaan useampaan otteeseen matkan varrella.

Tulevaisuus

Tulevaisuudessa BEdesign haluaa pysyä “sopivan kokoisena” kuitenkin työllistäen useampia ihmisiä. Cillan ja Betten tavoitteena on pystyä tekemään työtä BEdesigille koko loppuelämänsä ja saada BEdesign lifestyle-brandiksi.

Siskosten omistautumista yritykselleen ja innokkuutta designille katsoessa uskonkin, että nämä naiset ja BEdesign pääsevät vielä pitkälle. Funktiå kiittää kivasta juttutuokiosta BEdesignin kanssa ja toivottaa hyvää jatkoa!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest