Jani Lehto – Ääniammattilainen

Funktiå löysi tiensä Jani Lehto Audio Works (Aurakatu 15, Turku) -studiolle, jossa on tuotettu upea määrä julkaisuja sekä erillisiä audiotöitä menneinä vuosina. Funktiå haluaa valoittaa miehen pitkää uraa jutulla ja keskustelemme Janin yrittäjyydestä audiotekniikan ammattilaisena.

Jani Lehtoa voisi kuvailla audiotekniikan sekatyöläiseksi, joka on tehnyt musabisnestä säveltäjänä, äänisuunnittelijana, miksaajana, masteroitsijana, julkaisijana sekä tuottajana. Hänen lukuisat toimeksiantonsa ovat saavuttaneet monta erilaista kokemusta audiotekniikan saralta. Janin töitä kuullaan radiossa, televisiossa, installaatioissa, julkaisuissa sekä  mobiilipuolella.

35-vuotias Jani ajautui alalle vahingossa. Hänen motiiveinaan ei koskaan ollut juurikaan rahan tekeminen, vaan ennemminkin palava intohimo musiikkia ja siihen liittyvää kultturia kohtaan. Vuosien saatossa yrittäjyyden painopiste on muuttunut medioiden ja tekniikoiden kehittymisen myötä; alussa mies teki paljon radiomainoksia ja nykyään enemmän teollista suunnittelua sivuavia äänitöitä. Mobiili- ja videotuotannoissa tarvitaan laadukasta ääntä ja suurin osa tilauksista liittyykin liikkuvaan kuvaan tai mobiiliteknologian sisällöntuotantoon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Omassa studiossaan Jani Lehto on kuin kala vedessä. Hänen palava intohimonsa musiikkia kohtaan räiskyy myös haastattelussa. Kuitenkaan, omien sanojensa mukaan, mies ei osaa soittaa mitään instrumenttia hyvin, mutta kaikkea vähän ja Jani pitääkin parhaana ominaisuutenaan taitoa luotsata muita. Alussa Janin yhteistyökumppanina oli Pekka Tuppurainen (Äänituotanto Lehto & Tuppurainen), jonka kanssa Jani aloitti studiotyöskentelyn 11 vuotta sitten. Myöhemmin Pekan muutettua Tukholmaan, Jani jäi työskentelemään Turkuun.

Nykyään Janin kanssa samassa tilassa pitää studiotaan myös Jori Hulkkonen ja ennen Joria Mr Velcro Fastenerin Tatut. Studiostaan käsin Jani pyöritti myös omaa levy-labeliaan, Stars Music:ia. Janin ja Pekan rakentama studio oli alunperin tarkoitettu elektronisen musiikin sävellysstudioksi. Ennen Aurakadun studiotaan Jani teki musaa yksiönsä makuualkovissa ja 2003 valmistunut studio mahdollisti työskentelyn kellon ympäri. Studio oli omiaan puhenauhoituksille ja matka makuuhuonemuusikosta audioammattilaiseksi alkoi Janin osalta.

BÄNDIT

Muiden töidensä ohella, Jani on luotsannut erilaisia musakokoonpanoja, kuten Sans Parade, Déclassé, Star You Star Me. Jani kertoo, että bändit tuovat oman osansa kokemukseen ja esiintymisiä onkin ollut niin Suomessakin kuin ulkomailla esimerkiksi Tavastialla ja Pietarissa. Haastattelussa Jani nostaa muutamia projekteja lähempään tarkasteluun, joista seuraavassa lisää.

Deep Sensuous Ensemble kollektiivi

Deep Sensuous Enseble (DSE) oli Janin ensimmäinen todellinen projekti. Kokoonpano edusti deephousea, pohjoismaisempaa kylmempää soundia, mutta musatyyli lähti miehen mukaan myöhemmin kohti siihen aikaan trendikkästä New York-tyylistä soundia, josta myöhemmin palattiin takaisin omaan tyyliin ja ilmaisuun. Deep Sensuous Ensemble kollektiivin ideana oli, että musiikissa kuuli paljon eri instrumentteja ja julkaisuissa kuultiin monia jazz-muusikoita kuten Eero Tiikasaloa (Trumpetisti) sekä muita siihen maailman aikaan nuoria aloittelevia muusikoita. Ensimmäinen julkaistu/biisi oli jo vuodelta 1995. Projektia tuotettiin Janin makuuhuonestudiossa.

Star You Star Me

 

SYSM_fareast

Star You Star Me (eli SYSM ystävien kesken) projekti alkoi vuonna 2003 Mr Velcro Fastenerin Tatu Metsätähden kanssa. Tatulta löytyi biittipohjia, jotka eivät sopineet MRVF:lle ja niin projekti lähti käyntiin Janin kanssa. Taisipa syynä olla myös vierekkäiset huoneet Aurakadun studiolla. SYSM:in popahtavat diskohouse-biisit: ”Sweet things (2005)” sekä ”Place in my heart (2010)” Kings of Convenience:n Erlend Øye kanssa, olivat isoja menestyksiä arvostelujen perusteella. Silti levymyynti ei lähtenyt nousuun vaikka euroopan musalehdissä hehkutetut biisit saivatkin useasti 5 tähteä. Myös Jori Hulkkosen remix-biisi lisensioitiin SONY playstation pelille. SYSM:in kahtena kantavana ideana oli laulettu matsku ja elektronisempi instrumentaalisoundi. Janin oma levy yhtiö STARS MUSIC julkaisi bändin 3 vinyyliä. Lehdolta kysytään usein SYSMin uutta materiaalia, mutta toistaiseksi bändi on tauolla.

Déclassé

 

declasse_aki

Déclassén pääpaino löytyi laulusta, jonka takaa löytyi Juha Virta. Déclassé julkaisi 2 levyä: Remain Still ja Silos Turkulaisen Solina Recordsin labelin alla. Musiikkia kuvastavat bassolinja, bassorumpu, kitarat, 909, kertosäkeet ja myös biisien rakenteet alkoivat olla monimuotoisempia aikaisempiin projekteihin verrattuna. Viimeisen parhaan ja tyylikkäimmän keikkansa Déclassé veti Turun Dynamossa, 808-rumpukoneen avustuksella,  bändin soittajien istuessa nojatuoleissa ja televisiot naamojen edessä, joissa näytettiin oskilloskooppisignaalia soittajien tekemisestä. Jani totesikin harmikseen, että juuri kun Déclassé alkoi ymmärtämään miten live-keikat tulisi heittää, projekti päättyi eikä kolmatta levyä koskaan tehty.

Sans Parade

 

SansParade_LauriHannus-3087_2

Sans Parade on Janin nykyinen bändi, johon kuuluu vaihteleva määrä jäseniä; Ydinporukan, JaninMarkus Perttulan ja Pekka Tuppuraisen, lisäksi keikoilla ollut yhtensä 6 muusikkoa ja levyllä jopa 8. Jani on alusta asti halunnut kaikkien instrumenttien olevan soitettu oikeasti, joten monumentaalisten jousi- ja muiden soittimien sovittaminen edellyttää bändissä olevan tavallista enemmän muusikoita. Sans Parade onkin Janin mielestä hänen ensimmäinen indie-isottelu tai mättö kuten mies sanoo. Debyyttilevyllä kaikki on, aikaisemmista projekteista poiketen, soitettu livenä sisään ja mitään ei ole tehty ohjelmoidusti. Levyllä ei käytetty edes rumpukonetta, ja jopa bassline on 303:llä tehty soittamalla. Janin mielestä Sans Paraden debyyttilevy onkin hänen paras levynsä.

Acid Symphony Orchestra

Jani on myös mukana Jori Hulkkosen luotsaamassa Acid Symphony Orchestrassa, jossa hän soittaa Roland TB-303 bassosyntetisaattoria. ASO on 11-jäseninen bändi; Jori hoitaa rummut (yleensä rolandin TR-707 tai Tr-808) ja 10 jäsentä soittaa legendaarista TB-303 bassosyntikkaa. Funktiå says ACIIID!!

AMMATTINA MUSIIKKI

Jani on aloittanut uransa musiikin ammattilaisena täysin itseoppineena, vaikka hänellä onkin nykyään myös alaan liittyvä tutkinto. Jani on myös lukuisten bändiprojektiensa lisäksi tehnyt äänisuunnittelua mm. animaatiolyhytelokuviin, joista mainitsemisen arvoinen on palkintojakin kerännyt  Elli Vuorisen Sukkavartaankatu 8 -elokuva. Elokuvan äänet Jani on äänittänyt Japanissa. Viimeisin animaatioelokuva, johon Jani on tehnyt äänisuunnittelun, on kesäkuussa  2014 Lontoossa ensi-iltansa saanut Squids are part alien -elokuva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sävellys- ja äänisuunnittelutöitä Jani eri tahoille äänilogoista, esittely ja mainoselokuvista aina radiomainoksiin. Jani haluaakin painottaa, että myös nykyään kannattaa panostaa laatuun myös äänitöissä vaikka internet tarjoaakin usein halvempia vaihtoehtoja. Lehto kertoo myös joutuneen kerran jos toisenkin paikkaamaan esimerkiksi asiakkaansa jonkin työntekijän kaverilta tilattua äänityötä vain 24h ennen kuin kyseinen ääni päätyi julkisuuteen. Ammattilainen osaa hoitaa tilaukset myös tarvittaessa nopeasti ja siten kuten asiakas ne haluaa. Eli joskus se halvin vaihtoehto ei todellakaan ole halvin. Nykyään kuka tahansa voi ostaa mikrofonin, tökätä se kiinni iPadiin ja leikkiä ammattilaista. Lopputulos ei vain ole sama kuin ammattilaisen tekemä tuote.

Tulevaisuudessa Jani aikoo laajentaa studiotaan enemmän liikkuvan kuvan ääniraidan suunnittelua tukemaan. Sans Paradelta on myös tulossa uusi levy ensi vuoden aikana.

Funtiå kiittää ISOSTI Jani mukavasta juttutuokiosta studiolla! Kannattaa tutustua Janin Lehdon töihin paremmin Jani Lehto Audio Worksin kotivuilla ja Janin Spotify-soittolistaa voit käydä kuuntelemassa osoitteessa http://janilehto.net/spotify

Haastattelu: Artturi
Teksti: Artturi ja Marko
Kuvat: Marko Mattila, Paavo Lehtonen, Aki Keskinen ja Lauri Hannus
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest