Lastu – designia puhelimeen

Esittelemme mielellään yrityksiä, joiden tuotteista pidämme ja joiden haluamme menestyvän. Yritämme siis omalla panoksellamme myös tukea näitä yrityksiä. Arvostamme suuresti suomalaisuutta, innovatiivisuutta sekä designia.

Droplet Hitech Design

Droplet Hitech Design Oy on oululainen vuonna 2011 perustettu yritys, joka valmistaa Lastu-nimistä puuviilukuorta sekä sen variaatioita muutamiin eri puhelinmalleihin, tabletteihin ja kannettaviin tietokoneisiin. Droplet Hitech Design Oy lähettikin meille 3kpl hienoja Lastuja Jollaan kokeiltavaksi ja pääsimme käytännössä testaamaan, millaisia nämä lastut oikein ovat. Pyysimme myös Droplet Hitech Design Oy:n toimitusjohtajaa Sakari Arffmania vastaamaan muutamiin kysymyksiin.

Aluksi Lastuja valmistettiin vain iLaitteille, mutta viimeisen vuoden aikana tuotevalikoima on laajentunut muihinkin mielenkiintoisiin laitteisiin kuten Jollaan ja Lumia 925:n.

Yritys?

Perustin tämän yrityksen 21-vuotiaana ja näin olen pystynyt elättämään itseni, sekä työntekijäni.  Yritys on perustettu intohimosta muotoiluun ja puuhun. Lastu työllistää nykyään suoraan kolme henkilöä. Kaikki materiaalit ovat suomalaisia, joten Lastu -tuotteet työllistävät näin myös sahoilla ja nahkatehtailla.

Kilpailu?

Olemme pärjänneet varsin hyvin, kun ottaa huomioon että ala on täysin kiinalaisten halpavalmistajien vallassa. Asiakkaamme ovat yleensä niitä, jotka eivät tahdo halpaa silikonia laitettaan pilaamaan, vaan tuotteen joka tuo laitteeseen jopa lisää fiilistä.

Yrityksemme perustuu arvoihin ja ne ovatkin ainoat, mitä aasialaiset eivät voi meiltä kopioida: ekologisuus ja kotimaisuus. Kaikki materiaali hankitaan aina Suomesta. Vaikka se tekeekin tuotteistamme keskivertoa kalliimpia, asiakkaamme osaavat sitä arvostaa ja ostavat tuotteitamme aina uudelleen.

Tuoteidea?

Ensimmäisten tuotteiden kehitysvaihe kesti yli puoli vuotta. Haasteet liittyivät alussa lähinnä puuhun, jonka tahdoimme ohueksi, mutta kestäväksi. Kehitimme maailmassa ainutlaatuisen tekniikan yhteistyössä puutoimittajiemme kanssa, jolla viilurakenteemme saatiin ohueksi. Kilpailijoidemme vastaavat puupinnat ovat kolme kertaa paksumpia. Kehittämämme tekniikan ansiosta tuotteen saa laitteesta yhdessä osassa pois, kun taas kilpailijoidemme tuotteet irtoavat tikku kerrallaan.

Ajatus tuotteista tuli Yhdysvalloista jossa vastaavantyyppisiä tuotteita valmistetaan pääasiassa bambusta. Tahdoimme tuoda markkinoille myös pohjoismaalaisen vastineen, näin syntyi Lastu joka tarjoaa maailmassa ainoana visakoivua, keloa ja lohennahkaa.

Materiaalit?

Lastu erottuu markkinoilla juurikin materiaaliensa ansiosta. Ainoana maailmassa valmistamme tuotteet visakoivusta, kelosta, sekä poron- ja lohennahasta. Poronnahan käyttöönottoa jouduimme miettimään pitkään, koska joissakin maissa se vastaa mielikuvaltaan lemmikkieläintä. Meille pohjoismaalaisille poronnahka on nahka muiden joukossa, mutta esimerkiksi japanilaiset ja britit eivät tahdo siihen koskea. Otimme kuitenkin riskin, ja poronnahkainen lompakkomallimme onkin ollut suosituin tuotteemme. Nahkamme tulevat nahkatoimittajiltamme, joten materiaalin valmistukseen emme osallistu. Lompakkomallimme ommellaan Suomessa, pienellä lompakkopajalla.

Tuotteemme käsitellään ja viimeistellään aina käsin, jotta voimme valvoa laatua. Puun käsittelyssä taas käytämme ainostaan luonnonvahoja, kuten mehiläisvahaa. Puupinnat käsitellään aina 5 kertaa ennen työstöä. Käytämme ainostaan sertifioitua puuta. Emme käytä tuotteissamme uhanalaisiksi luokiteltuja puulajeja kuten zebrawoodia ja ebonya. Jenkkiläiset kilpailijamme näitä käyttävät, ja siksi häpeämmekin heitä.

Vastuu?

Toivomme, että jokainen yritys tekisi toiminnallaan myös hyvää. Meillä tämä on puuistutusprojekti Sambiassa. Valitsimme Sambian koska se on maailman vähäpuisin maa ja Suomessa taas puuta riittää.

Tuotteillamme sponsoroidaan myös suomalaista pikaluistelulahjakkuutta Jarmo Levoa, sekä Pekka Hyysalon FightBack -projetia.

Tuotekehitys?

Tarkoituksemme on pian laajentaa tuotevalikomaamme puisiin puhelin- ja tablet-telakoihin. Lataustelakoilla tuomme markkinoille pohjoismaista, minimalistista puudesignia ja tuote on tarkoitus tuoda kaikille laitteille merkistä riippumatta. Lisäksi tuomme tuotteet Galaxy S5:lle, joten kiirettä pitelee. Laitteet, joille tuotteemme tuomme, joudutaan valikoimaan tarkkaan ja katsomaan laitteiden myyntilukemia, näin saamme mahdollisimman laajan asiakaspohjan.

Testaus?

Uudet tuotteet testataan aina n. 1-1.5kk ajan valikoiduilla testaajilla. Palautteen perusteella tuotetta parannetaan. Puu on elävä materiaali, joten se tuo omat haasteensa tuotteen kestävyydelle. Viisinkertaiselle käsittelyllä pyritään minimoimaan ulkopuoliset haitat, jotka voivat aiheutua kosteudesta tai pakkasesta.

Lastuja Jollaan

Kiitokset Sakarille siitä,  että saimme 3kp lastuja testattavaksi Jollaan. Jollan lisäksi lastuja löytyy myös iPhone, iPad, Lumia, Samsung Galaxy ja Apple läppäreihiin. Tuotevalikoimaa siis löytyy mukavasti ja ajattelinkin tilata yhden lastun MacBook Pro 15″:een heti ensi tilassa. Kokeilimme asentaa saamiamme Lastuja Jollan Other Halfiin ja teimme siitä pienen esittelyvideon.

Lastu from FUNKTIÅ on Vimeo.

Lastun voi tilata suoraan Lastucase-sivuston kautta tai ostaa useilta eri jälleenmyyjiltä. Halutessasi lastuun voidaan kaiverruttaa myös logo. Lastu voi siis toimia myös lahjana tai miksei myös yrityksen tapana brändätä työntekijöidensä puhelimia tai sitten yrityslahjana. Ainakin Lastun avulla saa varsin tavallisen puhelimen tai läppärin näyttämään uniikilta ja sillä voi erottautua massasta.

Asentaminen

Lastun asentaminen on helppoa. Poista suojakalvo Lastun liimapinnalta, kohdista Lastu esimerkiksi kameran ja salaman reikien kanssa ja paina se kunnolla kiinni kuoreen. Jos asentaminen ei onnistu heti ensi yrittämällä, on kuori helppo irrottaa ja tämän jälkeen kohdista ja paina kuori uudelleen paikoilleen. Kun kuori on asetettu paikoilleen, pysyy se kiinni varsin hyvin. Muutaman päivän käytön jälkeen se ei osoita merkkiäkään irtoamisesta tai liikkumisesta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oman logon voi halutessaan kaiverruttaa kuoreen. Sillä saa aikaiseksi mukavan henkilökohtaisen tunteen kuoren yksilöllisyydestä.

Käyttökokemus

Kuten edellä tuli ilmi, niin Lastun asentaminen on helppoa. Se on myös mahdollista irroittaa suhteellisen helposti, jos ensiasennus ei onnistunut. Lastu tuntuu myös hyvältä kädessä. Joskus puhelimien muovinen tai metallinen pinta saattaa olla hieman liukas tai kylmä, joten Lastusta saa mukavasti lisäpitoa ja lämpöä.

Mehiläisvahatusta kuoresta saattaa tulla aluksi aika voimakas tuoksu, mutta se häviää muutaman päivän jälkeen. Tosin, Funktiålle toimitettiin erittäin tuoreita lastuja, joten se saattaa vaikuttaa asiaan hieman. Lastu on myös pakattu kierrätysmateriaaleista tehtyyn pakkaukseen, joten sekin kertoo tuotteen takana olevan yrityksen ideologiasta ja vihreistä arvoista.

Tämän lyhyen käyttökokemuksen perusteella voin hyvin suositella, että Lastua kannattaa kokeilla. Etenkin, jos pitää kotimaisesta designista ja innovaatiosta. Mielestäni Droplet Hitech Designin Lastu-tuote on loistava osoitus suomalaisesta innovaatiosta sekä rohkeudesta lähteä mukaan alalle, joka on erittäin kilpailtu. Tämä on hatunnoston arvoinen suoritus ja kumarrankin syvään Oulun suuntaan. Suomi tarvitsee selkeästi lisää tällaista yrittämistä.

Lastun ja Jollan yhdistäminen tuntuu myös erittäin hienolta kombinaatiolta juuri suomalaisuuden takia. ”Design in Finland”  kiteytyy tässä yhdistelmässä erittäin hyvin.

 Lisätietoja

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest