Levaripöytä design by Funktiå ja Regaa vinyyleille

Funktiå diggaa designista, tuunailuista, retroilusta ja musiikista, joten tässä jutussa yhdistyvät nämä kaikki osa-alueet.

Olin jo pitkään miettinyt, miten saisin tuotua äänentoistolaitteet olohuoneeseen. Ne olivat olleet käytössä ainoastaan työhuoneessa useamman vuoden ajan ja halusin sijoittaa ne paraatipaikalle olohuoneeseen. Useimmiten stereot ovat enemmän tai vähemmän rumia ja oikean paikan löytäminen niille aiheuttaa päänvaivaa. Ainakin omassa olohuoneessani, jossa sopivia paikkoja niiden sijoittamiseen on tasan yksi. Koin myös monien valmiiden ratkaisujen olevan joko rumia, liian isoja tai kalliita.

Päätin, että projektin saa nytkähtämään eteenpäin, tuunaamalla jokin vanha pöytä tai laatikosto hommaan sopivaksi. Eiku, läppäri auki ja nettiä selaamaan. Yllätyksekseni, löysin melkein heti Tori.fi:stä 60-luvulta peräisin olevan puhelinpöydän laatikoineen ja hintaa oli maltilliset 20€. Näin heti mielessäni, miten pöydästä saadaan muokattua juuri levysoittimelle, vahvistimelle ja vinyyleille sopiva combo.

Ostin puhelinpöydän pois, otin siitä kuvat ja mitat ja tein Photoshopissa tarvittavat muokkaukset valokuvaan, jonka lähetin Lietolaiselle Masadesign-puusepänliikkeelle. Pyysin tarjouksen pöydän muokkaamisesta suunnitelman mukaiseksi ja yllätyksekseni koko homman sai teetettyä 100€:lla sisältäen ALV:n. Työhön kuului: 3-osaisen laatikoston purkaminen ja korvaaminen LP-levyjen säilytyslokerolisäosalla, jalkojen tukevoittaminen ja pintojen hiominen. Uusi lisäosa viilutettiin, joten vinyylilokeron pinta ei oikeastaa eroa alkuperäisestä osasta paljoakaan.

Pinnat halusin käsitellä itse ja viilun päälle vedin ensin puuöljyn, jota hion hieman öljyämisen jälkeen ja sen jälkeen pinta käsiteltiin mehiläisvahalla. Mehiläisvaha vielä ”hiottiin” sileäksi, jolloin pinnasta tulee varsin tasainen.

Halusin korostaa ainoaa jäljelle jääneen pitkän laatikon siistiä, kaarevasti uurettua vedinosaa, joten hioin siitä viilun kokonaan pois, jolloin koivu tuli esiin. Käsittelin laatikon muuta pintaa vaaleammalla puuöljullä. Koko levaritaso sai siis puuölju- sekä mehiläisävahakäsittelyn ja lopputuloksesta tuli mielestäni perinteitä kunnioittava, tyylikäs uusvanha retropöytä. Tarkoituksenani ei ollut tehdä tasosta uuden näköistä vaan tuunata ja entisöidä se oman aikaansa kuvastavaksi huonekaluksi.

Regaa vinyyleille

Mielestäni sain levaritasosta aikaiseksi varsinaisen “klassikon”, joten se suorastaan vaati, että myös äänentoiston takaa löytyy myös “klassikkolaitteet”… Tai jos ei ihan klassikkolaitteet, niin kuitenkin laatikoston tyyliin sopivat levysoitin ja vahvistin. Uutta levysoitinta miettiessäni, kävin läpi eri vaihtoehtoja kuten Technics, Pro-ject ja Rega. Nämä olivat alusta asti top 3 levarimerkit, joista kuitenkin karsin Technicsin pois jo alkumetreillä. Itselläni on DJ-taustan takia kyseiseen laitteeseen tunnesidettä ehkä liikaakin, mutta päätin kuitenkin tarkastella Pro-ject- ja Rega-vaihtoehtoja tarkemmin.

Pro-ject oli vaihtoehdoista alussa aika vahvoilla, mutta loppujen lopuksi päädyin kuitenkin Regaan seuraavista syistä: Regalla on pitkät perinteet levysoittimien valmistamisesta 70-luvulta lähtien ja selkeä ideologia. Regan tuotteet on tehty kestämään ja ihmisillä on edelleenkin käytössä 30-vuotta vanhoja Regan levareita. Regan levysoittimia on myös mahdollista päivittää helposti, jos vaikka musiikkikorva kehittyy ajan saatossa, eli niihin voi ostaa vaikka uuden moottorin, paremman äänivarren, rasian tai levylautasen. Kaikki Regan tuotteet tehdään Englannissa ja kootaan käsin. Koska olen kestävän kehityksen kannattaja, koin nämä piirteet omikseni etenkin kestävyyden takia ja päädyin hankkimaan Rega RP3 -levysoittimen Elys 2 -äänirasialla.

Vanha vahvistimeni oli yli 20-vuotta vanha, hyvin palvellut, mutta ehkä jo sen verran elinkaarensa ehtoopuolella, joten päätin samalla päivittää sen. Uutta vahvistinta ei tarvinnut miettiä pitkään, sillä päädyin myös Regaan, eli Rega Brio-R, joka on täydellinen pari RP3:lle. Kyseisen vahvistimen 1-sisääntulossa on sisäänrakennettu RIAA-korjain, joten levysoittimen voi liittää suoraan siihen. Phono-optiohan ei ole enää nykyään itsestäänselvyys vahvistimissa. Myös maadoitus, kulkee RCA-piuhojen sisällä, joten tässä yhdistelmässä on yksi johto vähemmän, mikä on nykyaikana erittäin kiva ominaisuus kaiken johtohelvetin keskellä.

Rega RP3:n ja Brio-R:n soundilliset ominaisuudet ovat myös loistavia, ainakin allekirjoittaneen korvaan. Myös kokenut audioalan ammattilainen ja tuttuni, Jussi Arvio piti näitä valintoja erinomaisena ja myötävaikuttikin päätökseeni hankkia nämä laitteet. Kannattaa muuten lukaista Jussin juttuja mm. Audiovideosta. Mainittakoon vielä, että uskon Regan levysoittimien olevan kestäviä pitkälti myös sen takia, että ne ovat täydellisiä manuaalivehkeitä, eli niistä ei löydy mitään automatiikkaa. Myös nopeuden vaihtaminen 33 tai 45 RPM:n välillä edellyttää hihnan siirtämistä käsin levyautasen alta. RP3:een saa ostettua lisävarusteena nopeuden säätimen, mutta kuuntelen pääasiassa vain LP-levyjä, joten en ole kokenut tarpeelliseksi ostaa ko. lisävarustetta. Varastostani löytyy kuitenkin vielä maitolaatikollinen maxeja, EP:tä ja sinkkuja, joten ehkä sitten kuitenkin… 🙂

Desing mielessä, koen Regan pelkistetyn designin sopivan erittäin hyvin juuri skandinaaviseen makuun. Vahvistimen suhteellisen pieni koko on myös etu sen mahduttamisessa vaikkapa kirjahyllyyn. Pienestä koosta huolimatta, siitä irtoaa mahtavat 50W (8 ohm) tai 73W (4 ohm), eli tehoa on tarpeeksi omaan kuunteluuni. Vahvistin on myös erittäin pelkistetty, eli siinä on ainoastaan virtanappi, kanavan valinta ja äänenvoimakkuuden säätö. En ole kaivannut muita säätöjä, kuten basson tai ylä-äänien säätömahdollisuutta erikseen. Mukana tulee myös kaukosäädin, jota tulee käytän aika vähän. Brio-R tuottaa mielestäni ensiluokkaista soundia ja pitkälti niin kuin musiikin on tarkoituskin soida, eli ei yli- tai alikorostaen mitään. Ainakin minun korvaani, ylä ja alaäänet ovat olleet sopivassa balanssissa.

Rega tarjoaa myös useampia värivaihtoehtoja. RP3:sta löytyi kolme eri vaihtoehtoa: valkoinen, titanium ja harmaa. Brio-R-vahvistinta saa mustana ja hopeisena, joista hopeinen päätyi minun näppeihin ja RP3:sta titanium.

Uusi-vanha setuppi

Sain mielestäni aikaiseksi uniikin levaripöydän, mutta samalla sain annettua uuden elämän jo erittäin huonoon kuntoon päätyneelle puhelinpöydälle. Tämänlainen ekologisuus on aina ollut lähellä sydäntäni ja etenkin, kun lopputuloksesta tuli parempi kuin odotin.

Rega sopii mielestäni tähän yhdistelmään täydellisesti ja näin jälkeen päin ajatellen, en voisi kuvitellakaan enää toisen merkkistä tai näköistä levysoitinta tasolle. Myös se, että tiedän Regan olevan laadukas ja kestävän isältä pojalle lämmittää mieltä ja odotankin vielä innolla tulevia kuunteluhetkiä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest