Mitä design on?

Design on trendikäs termi tällä hetkellä. Suomalainen ja paikallinen design on suosittua juuri nyt, mutta mikä tekee asioista designia? Onko kaikki käsityö designia? Jos joku suunnittelee tuotteen, niin millä perusteella sitä voidaan kutsua designiksi?

Kuten taiteestakin sanotaan sen olevan katsojan silmässä, mutta päteekö sama väite myös designiin? Designista tai muotoilusta löytyy lukuisia määritelmiä helposti googlaamalla. Mutta itse ajattelen designin muodostuvan seuraavista osa-alueista

Uutuusarvo / oivallus

Mikä tekee vaatteesta design-vaatteen tai huonekalusta design-huonekalun? Siinä on siis oltava jokin asia, jolla se erottuu muista vastaavista tuotteista. Sen on myös toteutettava perustehtävä esim. tuolin tarkoituksena on tarjota paikka johon voi istuutua, mutta tuolin muotoilulla voidaan vaikuttaa siihen onko se tavallinen tuoli, tai onko siinä jotain oivaltavaa tai uutta. Vaatteiden kohdalla toki leikkauksilla voi kikkailla, mutta myös kuosilla tai erilaisilla yksityiskohdilla voidaan siitä tehdä design-tuote.

Funktiånaalisuus

Tuotteen on täytettävä sille asetettu funktionaalisuuden perusvaatimus uutuusarvon lisäksi. Designin on täydennettävä laitteelle, esineelle tai vaatteelle asetettua toiminnallista tavoitetta. Esimerkiksi kaiuttimen on pystyttävä toistamaan ääntä oli se sitten design-kaiutin tai ei. Mutta ilman tätä vaatimusta ei sen muotoilu tuo mitään uutta, jolla uusi tuote voisi erottautua vastaavista muista tuotteista.

Suunnittelu ja viimeistely

Designin eteen pitää nähdä vaivaa. Tuote pitää suunnitella ja viimeistellä hyvin. Se, että joku tekee lego-palikasta korvakorun, ei mielestäni tee siitä designia, vaikka idea onkin ehkä uusi. Se, että joku printtaa kuvan Kiinasta tilattuun iPhone-muovikuoreen ei tee siitä designia, mutta jos printtikuvion suunnitteluun on käytetty aikaa tai iPhone-kuori on uusiokäytettyä kierrätysmateriaalia ja nämä kaksi asiaa on yhdistetty, niin tekeekö se siitä designia? Ehkä, mutta tähänkään ei ole yksioikoista vastausta.

Laatu ja kestävyys

Mielestäni design-tuotteiden pitää olla laadukkaita ja kestää vastaavia halpatuotteita pitempään. Ihmiset maksavat designista enemmän, joten se pitää näkyä myös tuotteessa. Miksi maksaisin monta kertaa enemmän tuotteesta, joka näyttää siistiltä, mutta ei kestä?

lempi design-tuotteet

Yllä olevassa kuvassa on kaksi lempi-design-tuotettani: B&W:n kuulokkeet ja Jollan puhelin.

B&W P5 -kuulokkeet

B&W kuulokkeet ovat mielestäni designia, koska ne täyttävät edellä asettamani kriteerit. Uutuusarvo itsessään jää niissä ehkä pienemmälle, mitä tulee toiminnallisuuteen ja materiaalivalinnat ovat perinteisiä, eli metalli ja nahka. Desingissa on kuitenkin otettu huomioon kuluvat osat kuten kuulokkeiden johto, joka on helposti vaihdettavissa. Kuulokkeen pehmuste voidaan irroittaa vaivattomasti, koska se pysyy paikoillaan magneetilla ja itse johto on kiinni pienellä plugilla. Johtoja on myös erilaisia – iPhone-yhteensopiva mikrofonilla tai perinteinen johto ilman mikrofonia. B&W:n kuulokkeet ovat täynnä pieniä, mukavia yksityiskohtia.

B&W P5

B&W:n materiaalit – metalli ja Uusi-Seelantilainen lampaannahka ovat erittäin kestäviä. Muutaman vuoden aktiivisen käytön jälkeen kuulokkeet ovat edelleenkin uuden veroiset. Ne ovat myös äänentoistoltaan erinomaiset sekä viimeistely on ensiluokkaista.

Kuulokkeiden muotoilu on loistavaa – se on tyyliltään ehkä vähän retro, mutta kuitenkin siinä on myös jotain tätä päivää. Kuulokkeet ovat helppo saada mahtumaan pieneen tilaan ja ne myös toimitetaan erittäin laadukkaassa myyntipakkauksessa. Mukana tulee myös hieno kankainen säilytyspussi. Tämä on mielestäni designia parhaimmillaan, koska jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan.

Jolla

Jolla

Jollan puhelin menee designin suhteen hieman eri kategoriaan kuin B&W:n kuulokkeet. Nykyajan älypuhelimien on vaikea erottautua kilpailijoista, koska suurin osa puhelimista noudattaa samaa kaavaa – iso kosketusnäyttö ja pari nappulaa. Muotoilu on yleensä pelkistettyä ja suurimmalla osalla puhelinvalmistajilla laitteen fyysistä olemusta ei ole pahemmin mietitty… Tai ainakin sellainen olo tulee kun tarjontaa katselee. Matkapuhelimien kestävyys on myös hieman kyseenalaista. Oli puhelin sitten Applen lippulaivatuote tai halvin Android-puhelin, ei niidän kestävyydessä välttämättä ole eroja. Eli molemmat voivat hajota yhtälailla luurin pudotessa vaikkapa katukivetykselle.

Mielestäni Jolla pystyy kuitenkin erottautumana kilpailijoistaan monella eri tavalla – laitesuunnittelullaan sekä ohjelmistollaan.

  • Jollan muotoilu on selkeästi mietitty pieniä yksityiskohtia myöden.
  • Puhelita voidaan personoida erilaisilla The Other Half -kuorilla. Tällöin kuori ei ole vain kiva muoviläpyskä vaan sillä saa laitteeseen uutta sisältöä. Tämä on aivan jotain erilaista, mitä Jolla kilpailijat eivät ole tarjonneet.
  • Puhelimen käyttöliittymä on selkeästi erilainen, joten sillä on uutuusarvoa. Se on very unlike.
  • Jollan käyttöjärjestelmä perustuu pitkälti open source -komponentteihin ja yhteisöllä on mahdollisuus vaikuttaa Jollan kehittämiseen.
  • Hinta on ns. keskitasoa, joten periaatteessa halvemmalla voi saada enemmän. En siis puhu laitteiston spekseistä tässä kohdassa.

Jollan tapauksessa kyseessä on kuitenkin puhelin, jossa yhdistyy monta asiaa: laitteen muotoilu ja muunneltavuus, erilainen käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä sekä ideologia. Se siis täyttää myös edellä asettamani designin kriteerit.

Mitä design siis on?

Yritin edellä kuvata sitä, mikä tekee tuotteesta design-tuotteen ja uskon pystyneeni määrittelmään sen ainakin itselleni. Kuten mainitsin, niin mielestäni design on subjektiivinen käsitys. Nykyään ehkä käytetään liian helposti ”design”-termiä monille tuotteille. Design ei saa olla helppoa, vaikka joskus lopputulos näyttäkin yksinkertaiselta, mutta silti sen saavuttamiseen on voitu käyttää merkittävä määrä työtunteja.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest