Mobiilisovellusta markkinointiin ja ilmaiseksi

Nykyään mobiilimarkkinoinnin osuus voi olla iso osa tuotteen tai yrityksen näkyvyyttä. Riippuen yrityksestä, kahvila-, puuseppä-, design-yritys tai jokin muu, niin ainakin osa markkinoinnista tapahtuu älypuhelimien tarjoaman mobiiliselaimen, Facebook-, Instagram-, Twitter, Google+-client tai oman sovelluksen kautta. Jos yritys tarjoaa webbipalvelua on melkeinpä enemmän sääntö kuin poikkeus, että kyseistä palvelua pitää  pystyä käyttämään myös sille erityisesti räätälöidyn moboiilisovelluksen kautta. Webbisoftapalvelua tarjoavan yrityksen on varsin helppo joko kehittää itse tai teettää mobiilisovellus ulkopuolisella yrityksellä, mutta entäpä pienet yritykset, joilla ei ole varaa upottaa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia oman mobiilisovelluksen kehittämiseen ja ylläpitämisen?

Posiitiiviseksi yllätykseksi, Windows Phone voi tarjota erittäin edullisen ratkaisun tähän ongelmaan. Microsoft on Windows Phonen myötä muuttanut aika paljon vanhoja toimintamallejaan ja nykyään on jopa mahdollista kehittää Windows Phone- ja myöhemmin Windows 10 -käyttöjärjestelmään sovelluksia ja aivan ilmaiseksi. No, tämä ei varmaan kuulosta kovinkaan houkuttelevalta, mutta jos sovelluksen kehittäminen ei vaadi minkäänlaista ohjelmointiosaamista, niin tämä saattaakin olla yht’äkkiä varsin kiinnostava ja nopea vaihtoehto oman mobiilisovelluksen kehittämiseen.

Microsoft tarjoaa Windows App Studio -palvelun, johon riittää sisäänkirjautuminen webbiselaimella, jonka jälkeen voit aloittaa oman sovelluksen rakentamisen. Webbikäyttöliittymän takia homman voi myös tehdä Windows-, OSX- tai Linux-käyttöjärjestelmällä, mikä on myös merkittävä etu, koska tällöin sovelluksen kehittäminen ei ole sidottu käyttöjärjestelmään ja sen tarjoamiin työkaluihin. Toki tämä ei auta, jos olet iPhone- tai Android-käyttäjä, mutta Suomessa voisin kuvitella olevan jonkin verran Windows Phone -käyttäjiä, joten Winkkarisovellus ja etenkin ilmainen sellainen ei välttämättä ainakaan haittaa markkinointia.

Tee-Se-Itse Mobiiliappis

Seuraavaksi käyn läpi, miten oman sovelluksen toteuttaminen onnistuu, mutta vain pintapuolisesti. Tämän jutun pitäisi ainakin auttaa alkuunpääsemisessä, jos päätät lähteä kokeilemaan oman sovelluksen toteuttamista. Tämän jutun lopusta löytyy linkki FUNKTIÅ-appikseen, joka on täysin kehitetty tämän jutun kuvaamalla tavalla.

Windows App Studion sisäänkirjautumisen jälkeen valitse ”My Projects” ja sen alta ”Start new project”. Seuraavaksi voit valita, joko tyhjän sovelluksen tai muutaman malliprojektin oman sovelluksesi pohjaksi, jonka päälle rakennetaan varsinainen sisältö.

Funktiån-testisovelluksen pohjana käytin tyhjää ”Empty App”-projektia, koska koin, että opin homman parhaiten lähtemällä liikkeelle nollasta. Varsinaisen sovelluksen rakentaminen aloitetaan päänäkymän luonnista, josta valitaan maksimissaan kuusi erilaista osiota ”Main Sections”-aloitussivulle.

Sovellukseen on mahdollista liittää esimerkiksi RSS-feed-, Facebook-, Instagram-, Twitter-, Youtube-, Flickr-, Bing- tai itse räätälöitäviä näkymiä. Tässä jutussa käyn esimerkin omaisesti läpi vain muutamia näistä, koska kaikki SoMe-näkymät toimivat samalla periaatteella.

Aluksi siis pitää valita, mitä näkymiä sovellukseen haluaa. Jos yrityksellä on käytössä esimerkiksi WordPress tai jokin muu julkaisualusta, joka tarjoaa RSS-feedin, voit helposti saada saman sisällön sovellukseesi. Pitää kuitenkin muistaa, että Windows App Studio on Beta-vaiheessa tarkoittaen sitä, että se ei ole vielä aivan täydellinen kaikilta osin. RSS-feed tai suomeksi syöte, on siitä ongelmallinen, että riippuen palvelusta, joka tarjoaa syötteen saattaa sen rakenne vaihdella ts. ne eivät aina seuraa standardeja tai ole virheettömiä. Ohjeet WordPress Feed-urlien muodostamiseen löytyy täältä: http://codex.wordpress.org/WordPress_Feeds. Yrittäessäni laittaa RSS-osiota Funktiå-sovellukseen, se ei tominut suoraan. Sen sijaan WordPressistä pitikin hakea atom-syöte, jolla sain homman pelittämään.

Eli ensimmäisessä vaiheessa sovelluksen täytää hakea syöte määritellystä ”RSS Url”:stä. ’Edit section’:n ’Data’-osiossa näytetään haettu data, mikä onkin hyvä paikka tarkistaa tuleeko palvelusta kaikki haluttu sisältö appikselle saakka. Itsekin kokeilin muutamaa eri tapaa hakea data ennen kuin se varsinaisesti alkoi toimimaan. Oletuksena WordPress ei tarjoa Featured-kuvaa RSS-feedin mukana, joten sitä varten piti WordPressiin asentaa uusi plugari.

Seuraavaksi valitaan haluttu ulkoasua sisällölle valitsemalla ’Layout’. ’Layout’ on ennalta määritelty malli, joka määrittelee ulkoasun sekä näytettävät kentät.

Vasemmalla oleva Windows Phone -simulaattori näyttää ulkoasun ja esimerkin siitä, miltä sovelluksen pitäisi näyttää valitun mallin jälkeen. ’Bindings’-osiossa voit valita, mitä haluat näytettävän haetusta datasta. Jos datan mukana tulee esimerkiksi thumbnail-kuva, voit määritellä, että se näytetään ison kuvan sijaan, mikä nopeuttaa kuvien lataamista. Kun olet tehnyt tarvittavat valinnat, muista tallentaa muutokset ja näin sinulla on oman sovelluksen ensimmäinen näkymä valmis.

Varaudu kuitenkin siihen, että koska kyseessä on edelleenkin Beta-vaiheessa oleva palvelu, joten esimerkiksi simulaattori ei aina näytä kaikkea aivan samalla tavalla kuin oikeassa puhelimessa.

SoMe-näkymän tekeminen

SoMe-näkymät, eli Facebook, Instagram, Twitter, Youtube jne. vaativat hieman enemmän kuin simppelin URL:n lisäämisen, jotta data saadaan haettua halutusta palvelusta. Nykyään suurin osa palveluista käyttään autentikoinnissaan OAuth-autentikointia tai jotan muuta vastaavaa, mutta perusperiaate on lyhykäisyydessään seuraavanlainen.

 1. Mobiili-clientille, eli sinun sovelluksellesi, on annettava lupa käyttää jotain em. palveluista.
 2. Palveluun (esim. Facebook, Instragram, Twitter) on rekisteröitävä kyseinen sovellus, jolloin saat sovelluskohtaisen avaimen tai client- ja client secret -koodit
 3. Nämä koodit on oltava tallennettuna mobiilisovelluksessa, jotta palvelu tietää, milloin kyseinen sovellus ottaa yhteyttä palveluun ja mitä palvelun tarjoamia tietoja sillä on oikeus hakea tai mitä palvelun tarjoamaa toiminnallisuutta sillä on oikeus käyttää. Esimerkiksi sovelluksella voi olla oikeus ainoastaan hakea tietoa, mutta ei tehdä vaikkapa Facebook-päivitystä.

En mene tässä kohdassa liikaa yksityiskohtiin, mutta idea on siis, että palvelusta saadut ”koodit”, pitkät numero ja kirjainyhdistelmät on syötettävä vaikkapa Facebook osion luonnin yhteydessä Windows App Studion vaatimiin tekstikenttiin. Microsoft on tässä kohdassa tehnyt homman helpoksi, koska ensimmäisellä kerralla se ohjeistaa käyttäjän Facebook-palveluun, jossa kyseiset rekisteröinnit voidaan tehdä. Flickrin tapauksessa tarvitsee vain tietää käyttäjänimi, koska sen perusteella on mahdollista noutaa kuvastriimin data, jos se on julkinen striimi.

Rekisteröinnin jälkeen homma toimii taas samalla tavalla kuin RSS-näkymässä, eli valitse sopiva layout ja alinäkymät sekä bindingit ja homma on siinä.

Edistyneemmät näkymät

Edellämainitut näkymät löytävät perusosion alta, eli ”Basic”-osiosta. Hieman edistyneempiä näkymiä on mahdollista tehdä itse. Näitä ovat mm. ”Menu”, ”Collection” ja ”Touch Developed”. Näistä käyn läpi ”Collection”:n luomisen ja kerron miten sovellukseen voidaan integroida vaikkapa verkkokauppa. No, ainakin osittain… Samaa tapaa voidaan käyttää esimerkiksi ravintolojen menujen tai jonkin päivittäin tai viikottain vaihtuvan tiedon näyttämiseen sovelluksessa.

”Collection”:n idea on se, että Windows-laitteelle voidaan tuoda dataa joko niin, että se on laitteella kopioituna tai sitten Microsoftin pilvessä. Jos data on pilvessä, tällöin voit päivittää tiedot Windows App Studion webbisivuilla ja päivittynyt tieto haetaan verkosta ja näytetään sovelluksessa. Tällöin sovellusta ei tarvitse päivittää storesta, kun data päivittyy kun taas paikallisen datan käyttäminen edellyttää sovelluksen päivittämistä aina, kun data muuttuu.

Päätin siis luoda FUNKTIÅ-appikseen Store-osion, jonka sisällöksi halusin Spreadshirt-shopitin paidat ja lippikset. Jos verkkokaupassa, tai mitä ikinä päätäkin laittaa Collectioniin, on muutaman kymmentä itemia enemmän, saattaa käsin syöttäminen olla aika työlästä. Homman helpottamiseksi datan voi importoida myös CSV-tiedostoa käyttämällä.

Spreadshirt:stä on mahdollista exportoida shopin sisältö CSV-tiedostona, joka taas voidaa lukea suoraan Windows App Studioon sisään. Tässä kohdassa kannattaa huomioida Windows-maailman ja muun maailman erot. Eri käyttöjärjestelmät käyttävät hieman erilaisia rivinvaihtoja ja Windows App Studio edellyttää niiden olevan Windowsin käyttämiä rivinvaihtoja. Muuten tiedoston lukeminen sisään ei onnistu kovin hyvin. Rivinvaihtojen muutamiseen löytyy myös ohjelmia kuten unix2dos ja myös jotkin ohjelmat voidaan määritellä käyttämään jotain tietty rivinvaihtoa.

Datan importointi siis tapahtuu seuraavasti:

Screen Shot 2015-02-10 at 21.53.51

 • Exportoi tarvittava data CSV-muodossa ja talleta tiedosto esimerkiksi kauppa.csv-tiedostoon.
 • Avaa tiedosto ja tarkista onko siinä otsikko ensimmäisellä rivillä. Otsikko tarkoittaa siis sarakkeiden nimiä esim. ”ID”;”Name”;”Price”,”Product URL” jne.
 • Varmista, että myös ”Collectionin” ”Data”-osiossa on yhtä monta saraketta määriteltynä ja, jos tiedostossa oli em. otsikko, pitää sarakkeiden nimet vastata niitä.
 • Valitse ”Edit Data” ja ”Import Data”. Riippuen siitä onko CSV-tiedostossa otsikko valitse oikea vaihtoehto importoinnin yhteydessä.
 • Nyt sinulla on importoitu data Microsoftin pilvessä.
 • Tämän jälkeen homma toimiikin taas samalla tavalla kuin muidenkin osioiden yhteydessä, eli valitse Layout ja haluamasi bindingit. Bindingit vat samat kuin antamasi kenttien/otsikoiden nimet

Oli kysessä sitten verkkokauppa tai ravintolan viikottain vaihtuva menu, voit päivittää tiedot Microsoftin pilveen Windows App Studion kautta, jonka jälkeen ne näkyvät sovelluksessasi automaattisesti.

Teemaus ja kuvakkeet

Sovelluksen teemaus astuu kuvaan sitten, kun sisältö on kunnossa. Teemauksella tarkoitetaan sovelluksen värimaailmaa ja tyyliä. Käytännössä vaihtoehtoina on kolme erilaista tyyliä: Custom, Dark ja Light -tyylit.

Näistä kolmesta vaihtoehdosta valitsin ”Dark Style”-tyylin, koska se tuntui toimivan hyvin Funkiån kohdalla. Custom tyylissä on värien lisäksi mahdollista määritellä sovelluksen taustakuva ja jokainen väri erikseen. Valitse siis jokin näistä vaihtoehdoista, tallenna muutokset ja jatka kohtaan ”Tiles”.

Tiles-osiossa voit uploadata kuvat ja määritellä tekstit, jotka haluat näkyvän sovelluksen kuvakkeessa kotinäkymässä. Samaisessa näkymässä voit määritellä myös käynnistys (splash)- ja lukitusnäkymän-kuvat. ”Tile”:ja on useampaa eri kokoa ja ne voivat tarjota myös tekstiä kuvien lisäksi. Voit tässä kohdassa määritellä siis tekstit ja kuvat sovelluksesi ”Tile”:en.

Sovelluksen testaaminen ja asentaminen

Sovellusta on aina hyvä testata oikealla laitteella, joten se onnistuu varsin helposti ilman monimutkaisia kehittäjätileja tai sertifikaattisäätöä. Sertifikaattien kanssa pelaaminen on joskus aika monimutkainen prosessi esimerkiksi Applen tuotteiden kohdalla. Seuraavassa ohjeet oman appiksesi asentamiseen oikealle Windows Phone -laitteelle.

Publish Info

 • Valitse ”Publish Info”-välilehti ja täytä vaaditut tiedot sekä valitse kieli
 • Tässä kohdassa ei tarvitse vielä liittää sovellusta Kauppaan
 • Tallenna muutokset ”Save”-napista
 • Paina ”Finish”

 

Tämän jälkeen on aika generoida sovelluskoodi. Paina ’Generate’-nappia tai, jos olet jo generoinut sovelluksen aikaisemmin pääset ”Go to latest generation”-linkistä aikaisempiin versioihin. Koska oletan tässä kohdassa, että kysessä on ensimmäinen kerta, niin generoi sovellus.

Sovelluksen generoinnin jälkeen on aika asentaa itse appis. Koska kaikki Windows Phone -sovellukset pitää olla allekirjoitettuja tarkoittaen sitä, että tällöin ei puhelimeen voi asentaa muuta kuin Microsoftin hyväksymiä sovelluksia, on ensin asennettava Windows Phone 8.1 -sertifikaatti.

 • Klikkaa vasemman sarakkeen ”Install Windows Phone 8.1 Certificate”-linkkiä ja seuraavaa ikkuna aukeaa

QR-Code

 • Skannaa QR-koodi puhelimellasi seuraavasti (viralliset ohjeet löytyvät täältä)
 • Paina Windows Phonen suurennuslasipainiketta, eli hakupainiketta
 • Hakusovellus aukeaa
 • Valitse alareunassa olevista kuvakkeista oikeanpuolimmainen ”silmä”-kuvake
 • Skannaa koodi ja täppää linkkiä ja asenna sertifikaatti
 • HUOM: Sertifikaatti pitää asentaa vain kerran

Seuraavaksi on aika asentaa itse sovellus, mikä tapahtuu samalla tavalla kuin sertifikaatin asentaminen, eli skannaa nyt ”Download package” napin vasemmalla puolella oleva QR-koodi ja asenna sovellus kuten edellä.

Jos sovellus on mielestäsi valmis, kun olet testannut sitä puhelimessa, on se valmis kauppaan. Jos kuitenkin koet, että sitä pitää muuttaa, niin tee tarvittavat muutokset, generoi sovellus uudestaan ja asenna ja testaa se kunnes se on mielestäsi valmis julkaistavaksi.

Windows Kauppa

Sovelluksen saaminen viralliseen kauppaan kaikkien saataville, maksaa 14€ tai, jos kyseessä on yritys, joka esimerkiksi tekee sovelluksia myös muille, hinta on hieman korkeampi eli reilut 70€. En lähde tämän jutun puitteissa käymään sitä kaikkea läpi, mitä edellytetään sovelluskaupan puolelta, mutta kun olet testannut sovelluksen ja se on valmis julkaistavaksi voit seurata esimerkiksi näitä ohjeita: http://appstudio.windows.com/en-us/home/howto#publish.

Tämän lisäksi sinun on rekisteröitävä Windows Phone kehittäjäksi, luoda ”oma sovelluksesi” kaupan puolelle, mikä edellyttää esimerkiksi sovelluksen nimen varaamista, kuvankaappauskuvien ja logojen uploadaamista kauppaan sekä tietenkin sovelluksen kuvauksen syöttäminen. Windows App Studion puolella sinun on myös syötettävä sovelluskaupan edellyttämät tiedot ennen sovelluksen generointia.

Generoinnin yhteydessä valise ”Publish packages”, jonka jälkeen voit downloadata zip-paketin, joka pitää sisällään varsinaisen sovelluksen, jonka voit uploadata Kauppaan. Tämän jälkeen pitää odotella sovelluksen hyväksymistä ja sitten se onkin valmis myös muiden laitteisiin. Tätä juttua tehdessäni, sovelluksen hyväksymiseen meni n. 20 minuuttia ja siihen, että se näkyy itse Kaupassa, meni muutamia tunteja.

Sinustako siis ohjelmistokehittäjä nollakokemuksella?

Miksei! Minusta Microsoft on menossa oikeaan suuntaan siinä, että yksinkertaisia sovelluksia voidaan toteuttaa webbityökalujen kautta. Toki, tällainen kehittäminen tuntuu ohjelmistokehittäjätaustan omaavalta varsin triviaalita ja rajoittuneelta, mutta uskoisin, että kun Windows App Studiota kehitetään hieman pitemmälle se voi tarjota hyvinkin riittävän alustan monille niille, jotka kaipaavat mobiilisovellusta oman tuotteen, osaamisen tai yrityksensä markkinointiin.

Täytyy kuitenkin muistaa, että ko. palvelu on Beta-vaiheessa, eli siinä on vielä paljon kehittämistä ja itse kaipaisin ainakin seuraavia parannuksia:

 • Sisällön määrä on hieman liian rajoittunut. Esimerkiksi RSS-feedistä saa oletuksena ulos vain 10 viimeisintä itemia.
 • Mahdollisuus määritellä kuinka monta itemia näytetään oletuksena.
 • ”Load More” toiminto feedeille.
 • Kaipaisin hieman enemmän vaihtoehtoja layoutteihin ja mahdollisuuden määritellä kuvakoko Detail-näkymissä.
 • Kun Windows App Studio edellyttää kuvien uploadaamista, niin ei ole aina selkeää, mikä kuvakoon pitäisi olla kuten esim. splash tai lukkonäkymissä.
 • Simulaattorin layout ei aina vastannut todellista layouttia oikealla puhelimella testatessa.
 • Vimeo-tuki olisi mukava Youtuben lisäksi.
 • Advanced-moodi, jossa olisi mahdollista määritellä layout käsin tai miksei myös live-koodieditori, jos koodaus on hallussa.

Vaikka Windows App Studio ei ole vielä valmis, suunta on mielestäni oikea. Olen myös ihmetellyt, miksei Applella ole jotain vastaavaa palvelua, mutta Apple ei ole viime vuosina ehkä mennyt kehityksessä niin paljon eteenpäin kuin muutamat kilpailijansa. On siis mukava huomata, että niinkin massiivinen organisaatio kuin Microsoft, pystyy vielä uusiutumaan ja tekemään mielenkiintoisia asioita.

Oman mobiilisovelluksen markkinointi?

Nyt kun sinulla on oma sovellus, niin sitä täytyy tietenkin markkinoida. Se on melko varmaa, että jos sinulla ei ole entuudestaan aktiivista SoMe-toimintaa, niin tuskin kukaan osaa etsiä sovellustasi sovelluskaupasta. Tämän takia onkin tärkeää, että tuot sen ihmisten tietoisuuteen eri tavoilla kuten Facebook- ja kotisivujesi kautta. Voit myös laittaa vaikka yrityksesi tiskille skannattavan QR-koodin, jonka avulla sovelluksen voi helposti asentaa. Verkossa on paljon palveluita, joissa voit generoida QR-koodin ja tulostaa sen esille myymälääsi tai käyntikortteihin.

FUNKTIÅ-sovellus

Voit ladata FUNKTIÅ-sovelluksen Windows Phone -kaupasta seuraavan linkin takaa: http://www.windowsphone.com/s?appid=e551e336-39ab-4163-aa66-18593a83697a tai voit avata Windows Phone storen suoraan skannaamalla seuraavan QR-koodin:

qrcode-store-url

 

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest