Olegtron – suomalaista syntetisaattoriosaamista

Funktiå tapasi  multimediataiteilija Olli Suorlahden KONEen säätiön residenssissä, Saaren kartanolla, Mynämäellä. Hyväntuulinen Olli kertoo meille, että hyvää kuuluu ja töitä riittää perheen ja projektien kanssa.  KONEen työhuoneella hän oli VIDEOKAFFE työryhmän kanssa. Funktiå tekee jutun myös heistä, mutta jutellaan ensin Ollin kanssa.

Ollia voisi kuvailla tinkeriksi, keksijäksi, joka on jo usean vuoden toiminut monella eri osa-alueella elektroniikkataiteessa, musiikin ja mediataiteen saralla. Hänen lukuisia töitään on ollut esillä pääosin Suomessa, mutta myös Euroopassa ja tuleva VIDEOKAFFE työ valmistuu New Yorkiin. Hän on ollut perustajajäsen 12 vuotta toimineessa  Helsinkiläisessä KOELSEssa (kokeellisen elektroniikan seura) ja myöhemmmin Turussa KOKOMYS ry:ssä (Kodinkonemusiikin Ystävät ry, 2007). Näiden projektien puitteissa Olli on ollut mukana vetämässä kollektiivisia ”workshoppeja”, työhuoneita joissa osallistujat ovat saaneet rakentaa mitä mielenkiintoisimpia elektronisia hilavitkuttimia.

Yksi projekti on kuitenkin ollut jo monta vuotta miehen mielessä ja nyt Olli on toteuttanut ensimmäisen kaupallisen syntetisaattorin. Tai miten sen nyt ottaa, laitteen joka on kuin ”elektronisen musiikin sveitsiläinen linkkuveitsi”. Kumminkin OLEGTRON* on täysin suomalaista käsityötaitoa.

Olegtron_logo3

Olegtron* 4060

Kulttiaseman saavuttanut Olegtron* 4060 on hieno laite. Noin 10 vuotta sitten Olli kiinnostui CMOS piireistä. Mies alkoi kokeilla 60-luvulla kehitettyjä CMOS piirejä joista hän rakenteli sekvenssereitä ja oskillaatoreita. Hän kuvailee CMOS sarjaa tietokoneen perusrakennuspalikoiksi, koska CMOS sarjassa on paljon hienoja logiikkaportteja.  Yksi piiri oli kuitenkin ylitse muiden ja omasi eniten potentiaalia: CMOS 4060!

SONY DSC

 

Olli on rakentanut mielenkiintoisen laitteen  4060-piirin ympärille ja kuvailee 4060-piiriä generatiiviseksi mikrokontrolleriksi, jonka käyttötarkoituksesta on moneksi. Laite voi tuottaa itsestään kaikkea, kuten sekvenssejä ja ääntä, pystyy ohjaamaan muita laitteita tai kaikkea näitä yhdessä mm. oskilaattori jota voi ohjata ja jakaja (divider) jossa 10 oktaavia. Kerrottakoon vielä että CV (Control Voltage) ohjauksesta kiinnostuneet, tämä on hot tip! Olegtron* 4060 on todellinen työkalulaatikko studioarsenaaliin.

Hyvin yksinkertainen, mutta universaali 4060 taipuu Ollin mielestä parhaimmalla tavalla: 4060 toimii laajalla jännite alueella  paristosta muuntajaan, periaatteessa jopa 18 volttiin.  4060:t ei siis ole nirsoja sähkön syötön suhteen.

Yhtä asiaa ei voida lähteä kiistämään ja voidaan pitää todellisena OLEGTRON*:ina – Olegtron* 4060 on erittäin intuitiivinen käyttöliittymältään. Kyseessä on patch:aus, eli “kytkeminen”, jossa käyttäjä voi itse luoda piirinsä tökkimällä komponenttejä kytkentäpaneeliin. Tähän käyttöliittymään voi siis kiinnittää käytännössä mitä tahansa elektronisia komponenttejä tai piirejä; villeimmät huhut kertovat roskiksesta löytyneen elektroniikkaromun muuttuneen keikkakäyttöön.

Rakenteilla on myös modulaarinen versio 4060:sta. Modulaarit ovat saavuttaneet suuren suosion (uudestaan) elektronisen musiikin tuotannossa, etenkin analogisessa soundissa. Modulaarinen synteesi tai syntetisaattori tarkoittaa erillisia äänen osia joita ei ole kytketty pysyvästi toisiinsa vaan voidaan kytkeä esimerkiksi johdoilla haluamallaan tavalla. Modulaarisuutta syntetisaattoreissa voisi kuvailla LEGOilla joita kytketään toisiinsa; kokonaisuus ratkaisee.

Kannattaa tutustua laitteeseen paremmin OLEGTRONin youtube kanavalta.

The Firm

Ollin yritys, OLEGTRON* MECHATRONICS lähti kuvitteellisesta projektista, omasta elektroniikkatehtaasta, jonkinlaisesta Warholin Factorysta. Nyt tämä unelma on totta. Ensimmäinen kaupallinen ”synaprojekti” on valmis. Ollilla on työhuone Turussa, Pääskyvuoren kasarmilla, mutta haaveena muutto maalle suurempaa taloon tai ainakin suurempaan työhuoneeseen.

Olegtron* 4060:n kehitys vei on-off tyylillä noin 3 vuotta. Viime syksynä tuote oli valmis ja sen ensimmäiset valmiit käsityönä tehdyt versiot myytiin nopeasti. Ensimmäiset 100 kappaletta OLEGTRON* 4060 laitetta Olli teki täysin käsityönä, piirin, piirilevyn, kotelon, pakkauksen; Toisin sanoen kaiken.  Nyt Turkulainen Mariachi tehdas ottaa laitteen valmistuksen työkseen, jättäen Ollille enemmän aikaa kehitykseen ja uusien laitteiden keksimiseen. Seuraavassa videossa esitelläänkin laitetta varsin kattavasti:

Voit myös tilata Olegtronin uutiskirjeen täältä!

(Ja mainitsemisen arvoista on myös se että Olli on tehnyt historiaa Suomen mittakaavalla tekemällä ensimmäisen modernin suomalaisen syntetisaattorifirman.)

DIY

Olli pitää erittäin positiivisena asiana että tee-se-itse tai do-it-yourself kulttuuri on ollut vahvasti esille monessakin suhteessa. Monet muusikot ja värkkäilijät ovat löytäneet bendauksen. Bendaus eli Circuit bending eli vapaasti suomennettuna ”virtapiirien taivuttelu” on luovaa jopa sattumaan perustuvaa jo valmiin  esimerkiksi kaupallisen laitteen uudelleen muokkaamista, lisäämällä siihen komponentteja kuten kytkimiä tai säätövastuksia. Ollin mielestä parhaat laitteet bendaukseen ovat paristoilla toimivat lelut ja vähävirtaiset laitteet. Aikaisemmin mainitut KOELSE ja KOKOMYS järjestävät circuit bending tapahtumia, workshoppeja, joten kannattaa seurata ryhmiä ja osallistua tapahtumiin. Myös Funktiå kirjoittaa Circuit bendauksesta vielä oman juttunsa, jotta tämä äärimmäisen mielenkiintoinen asia voidaan valoittaa lukijoillemme.

Musiikki

Ollilla on useita musiikkiprojekteja, kuten BUGARI ORMOND, miehen soolo (tai välillä bändi) projekti, räppiprojekti ILKKA KALEVI TILLANEN JA RANTAREMMI, jossa hän toimii tuottajana ja kosketinsoittajana sekä muita joista emme tiedä vielä mitään 🙂 Musaa mies tekee silloin, kun kiireiltään ehtii. Edelliset keikat mies veti Turussa H2Ö festivaaleilla Bugari Ormond projektin kanssa sekä Rantaremmin kanssa tietenkin.

Turun syntetisaattoriseura on tuottanut kokoelmalevyn, jossa kaikki biisit on tehty täysin OLEGTRON 4060:n kanssa. Biisejä voi käydä kuuntelemassa SOUNDCLOUDissa.

Olegtron ja 4060

Kiitämme Ollia Mukavasta juttutuokiosta ja Funktiå toivottaa hyvää ja tapahtumarikasta loppukesää! Turun toreilla nähdään!

Laitetilauksia voi kysellä osoitteesta olegtron@gmail.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest