Paljupalapeli Spadealersilta

Olen jo aiemminkin kirjoittanut juttua suomalaisista yrityksistä, jotka tekevät tuotteita joista pidän. Sillä, onko kyseessä insinööritaidon high-tech mestariteos tai perinteisempi tuote, ei oikeastaan ole väliä. Pidän siitä, jos tuote on suunniteltu niin, että se ottaa käyttäjänsä huomioon ja käyttäjäkokemus on hyvä. Tälla kertaa jutun kohteena on Spadealersin palju, jonka tilasin muutama viikko sitten.

Tarina alkaa siitä, että kyllästyimme 6-vuotta vanhaan paljuumme, jonka ostin aikoinaan näytekappaleena ja se alkoi olemaan siinä kunnossa, että sen turvottaminen vedenpitäväksi kesti kaksi viikkoa. Paljuun paloi aikaa ja vettä aivan liian paljon. Päätimme siis hankkia uuden paljun ja tutustuimme tämän hetken tarjontaan päätyen Spadealersin City-paljuun. Kriteerit valinnalle olivat seuraavat:

 • Eräs tuttavani oli tilannut sieltä paljun aikaisemmin ja hän oli tyytyväinen siihen.
 • Paljussa oli ulkokamiina, eli se ei vie tilaa paljun sisältä.
 • Paljun materiaali oli lämpökäsiteltyä puuta, jotta se ei elä liikaa ja vaadi tuskallista turvotusoperaatiota kun palju on ollut pitkään käyttämättä.
 • Ulkokamiina toimii kaasulla, joten se ei vaadi yhtä paljon huomiota kuin puukaminalla toimiva palju

Tilaus ja paljun kasaus

Tilasin paljun sekä suodattimen 10.6. Toimitusajaksi annettiin 1-2 viikkoa.Palju kuitenkin saapui perille jo keskiviikkona 18.6, joten se oikeastaan toimitettiin hieman jopa nopeammin, kuin odotin. Ainoa asia, joka hieman askarrutti tilausta tehdessä oli se, että palju toimitetaan osina ja sen joutuu kokoamaan itse. Pääsin siis keskiviikkona kokoamaan sitä.

Paljun mukana toimitettiin ohjeet ja dvd-video, jossa oli animaatio-ohjeistus paljun kokoamiseen. Katsoin dvd:n muutaman kerran läpi ennen kasaamisen aloittamista. Ohjeissa puhuttiin 7:stä numeroidusta laatikosta, mutta löysin niitä vain kuusi. Luin vielä paperiohjeet läpi, jossa listattiin laatikoiden sisällöt, joten huomasin, että tukipuut olivat toimitettu ilman laatikkoa, joten problem solved.

Kasaaminen on selkeästi suunniteltu hyvin, eli aluksi tehtiin pohjaan tarkoitetusta kolmesta tukipuusta ”kasauspukki”. Tämän päälle koottiin pohja, joka oli kolmessa osassa. Mukana tuli kiristysliina, jolla pohjan osat sai puristettua tiukasti yhteen ennen kuin ne ruuvattiin kiinni toisiinsa.

 

Paljun alustana toimi edellinen jo, 6 vuotta sitten tehty rakennelma. Uuden paljun kasaus aloitettiin pukin päällä (kuvassa vielä väärinpäin).

Pohjan osat puristettiin tiukasti yhteen kiristysliinalla ennen yhteen ruuvaamista.

Kun pohjan osat olivat kiinni, aloitin sivulautojen kiinnittämisen. Pohjaan oli selkeästi merkattu syvyys, mihin asti sivulauta tuli työntää – se ei siis saanut olla liian syvällä tai liian ulkona, vaan juuri viivan kohdalla. Tässä vaiheessa käytin kumivasaraa, jolla sivupuut naputeltiin kiinni ponttiinsa.

Sivupuut oli helppo naputella kiinni toisiinsa kumivasaralla. Oikea syvyys oli merkattuna pohjaan.

Kun laidoista oli naputeltu paikoilleen n. 3/4, poistettiin tukipukki paljun alta. Näin palju jäi makaamaan sivulautojen päälle. Laitoin loput sivulaudat paikoilleen ja viimeinen lauta asennettiin ylhäältä päin.

Seuraavaksi asensin paikoilleen rosterivanteet. Ensimmäinen rosterivanne asennettiin pohjan kohdalle makaamaan naulojen päälle, jotka oli naulattu kevyesti neljään sivulautaan ennen niiden asentamista. Kiristin vannetta jonkin verran, jonka jälkeen sivulautoja naputeltiin kumivasaralla, jotta ne asettuvat paikoilleen. Kiristin vannetta vielä muutamaan otteeseen ja naputtelin vielä sivulautoja, jotta ne varmasti asettuvat paikoilleen kunnolla. Ylempi rosterivanne asennettiin samalla tavalla. Viimeiseksi purin kasauspukin osiin ja ruuvasin tukipuut pohjaan kiinni niille varatuille paikoille.

Rosterivanteet olivat laadukkaan oloiset. Myös niiden asentaminen oli mietitty ennalta hyvin.

Olin kasannut paljun puuosat parissa tunnissa. Seuraavaksi nostin paljun pystyyn ja kiinnitin läpiviennit sekä poistoletkulle ja kamiinan tulo- ja menovedelle. Tässä vaiheessa tajusin, että läpiviennit olisi voinut kiinnittää jo aikaisemmin, mutta toisaalta kyllä se näinkin sujui. Toimituksen mukana tuli silikonituubi läpivientien tiivistämiseen. Ilmeisesti kyseessä oli jonkin verran vanhaa tavaraa, koska ainakin minulle tullut tuubi oli osittain kovettunutta ja sieltä olikin vaikea saada puristettua ulos yhtään mitään. Onneksi sain silikonia ulos tuubista sen verran, että sain tiivistettyä läpiviennit.

Paljun asentaminen alustaan

Käytin paljun alustana samaa rakennelmaa, jonka olin tehnyt vanhalle paljulle. Eli pyöreähkö, kestopuurungosta tehty kehikko pienellä näköesteellä naapurin suuntaan. Ennen paljun asentamista paikoilleen, olin vielä suoristanut vanhasta alustasta vajonneet kohdat. Asensin myös muutamia uusia terassilautoja, koska uusi palju oli halkaisijaltaan 50cm pienempi, joten se peittää pienemmän alueen alustasta. Varsinaisen pohjan alta alusta jäi avoimeksi, jotta se tuulettuu hyvin. Vanha  alusta olikin kuuden vuoden käytön jälkeen melkein uutta vastaavassa kunnossa, joten ilma on ainakin hyvin kiertänyt siellä.

Pyöräytin siis paljun paikoilleen ja aloin kytkeä putkia pumppuun ja kamiinaan. City-paljun mukana tulee siis pieni pumppu, joka kierrättää vettä. Se asennettiin kaminan alle. Toimituksen mukana tuli kuva siitä, millainen lopputuloksen pitäisi olla ja se toimikin ohjeena varsin hyvin. Ihmettelin kuitenkin mukana toimitettuja kumitiivisteitä, jotka eivät mielestäni sopineet mukana tulleisiin kulma- ja liitoskappaleisiin, koska niitä ei käytännössä saanut puristettua tiukkaan näihin tiivisteisiin.

Kaasukamiinan alla on pumppu ja liitokset läpivienteihin meneviin putkiin. Kuvasta näkee putkimiehenteipin jämät, jotka roikkuvat liitoksista. Ne pitivät vettä, mutta mukana tulleet tiivisterenkaat eivät.

 

Ensi yrittämällä liitokset eivät pitänetkään vettä aivan saumattomasti. Päätin ottaa tiivisteet pois ja käyttää niiden tilalla liittimien kierteisiin tarkoitettua ”putkimiehen valkoista teippiä” ja sen jälkeen vettä ei enää vuotanutkaan. Varsinainen kamiina kiinnitettiin mukana tulleeseen kiinnityspuuhun, jossa olivat ruuvit esiruuvattuina. Eli puu kiinni paljun kylkeen, kamina kiinni siihen ja pumppu sekä toinen läpivienti kiinni kamiinaan.

Paketin mukana ei tullut putkea ja liitintä kaasupulloon, joten se piti ostaa erikseen, mutta tämä on yleinen käytäntö kaasukäyttöisissä laitteissa.

Penkit

Penkkien asentaminen alkoi purkamalla penkkien osat omasta paketista. Melkein heti pakettia avatessani huomasin, että penkkien kiinnittämiseen tarkoitetut ”liitinosat” olivatkin muovia, rosterisen sijaan, mikä kyllä ihmetytti, koska city-paljun kuvassa Spadealersin webbisivuilla oli selkeästi rosteriset kiinnikket tai ainakin jotain muuta kuin mustaa muovia.

Penkkien kiinnikkeet eivät ihan vastanneet tuotteen webbisivuilla olleita rosterisia kiinnikkeitä.

 

Penkkien kasaus oli helppoa, eli kolme osaa ruuveilla kiinni toisiinsa ja sama toistettiin vielä 5 kertaa. Tämän jälkeen ensimmäinen penkki asetettiin kohtaan, mikä oli merkattu pohjaan. Ruuvasin penkin ala-osan kiinni, jonka jälkeen paketin mukana tullutta mittatikkua käyttäen asennettiin muut 5 osaa oikeaan paikaan. Se, mikä helpotti hommaa huomattavasti tekemistä, oli valmiit, esiporatut ruuvinpaikat aina kun jotain piti ruuvata. Myös valmis mittatikku helpotti penkkien tukien asentamista oikeaan paikkaan, eli ne menivät kerralla oikein. Lopuksi varsinaiset istuinosat laitettiin tukiosien päälle ja ne kiinnitettiin muovisilla kiinnikkeillä valmiiksi sahattuihin uriin.

Yhden penkin kohdalla oli tehtaalla tapahtunut jonkinlainen mittavirhe, eli paljun laitaan kiinnitettävä puuosa oli penkin muita vastaavia osia n. 1cm lyhyempi, jolloin se käytännössä nosti penkin etuosaa hieman ylöspäin.

Vettä paljuun!

Ensimmäinen täyttö näytti pahimmat vuotokohdat ja kiristin vielä vanteita jonkin verran sekä naputtelin hieman kumivasaralla varmistaakseni, että sivulaudat ovat tosiaankin kunnolla paikoillaan. Palju ei pahemmin vuotanut ja testasinkin sitä heti seuraavana päivänä. Kaasukamiina toimi hyvin ja palju lämpeni tasaisesti, eli perinteisessä uppokaminassa on se ongelma, että pintavesi lämpenee kuumaksi ja pohjalla oleva vesi on taas kylmää. Käytännössä vettä pitää silloin sekoittaa lämmittämisen aikana. Kaasukamiinassa ei tätä ongelmaa ole, koska pumppu kierrättää vettä.

Palju piti vettä hyvin heti alusta asti.

 

Tätä juttua kirjoittaessa en vielä osaa sanoa varmaksi kauanko paljun lämmittämiseen menee aikaa, mutta olettaisin sen lämpeävän noin kolmessa tunnissa. Tietysti aika riippuu siitä, mikä on lähtölämpötila.

Suodatin

Tilasin paljun mukana myös AquaClarus-suodattimen, joka on paljun reunalle nostettava erillinen suodatin.  AquaClarus imee veden pinnasta ja puhaltaa suodattimen läpi käytetyn veden pohjalle. Vesi alkaa kiertää tällä menetelmällä nostaen roskat ja muun veden seassa olevan kuonan pinnalle, josta suodatin imee ne filtteriin. Olen nyt kokeillut suodatinta jo useampaan otteeseen ja se selkeästi pidentää veden käyttöikää. Jo parin tunnit suodatus saa veden selkeästi näyttämään puhtaammalta. Tämä on tietenkin hyvä asia mitä tulee vedenkulutukseen. Vettä ei tietenkään kannata pitää liian pitkaa aikaa paljussa, koska raja tulee jossain kohdassa vastaan.

Voin kuitenkin suositella kyseistä suodatinta ja se sopii tod. näk. kaikkiin paljumalleihin. Jos olet tilaamassa AquaClarus-suodattimen, niin kannattaa kuitenkin varmistaa, että penkin ja veden pinnan välissä on tarpeeksi tilaa suodattimelle. Jos paljussa on korkea penkki, niin se saattaa nostaa suodattime sen verran ylös, että yläosa nousee vedenpinnan yläpuolelle, jolloin se ei tietenkään toimi.

Kritiikkiä

Vaikka olenkin itse tuotteeseen tyytyväinen, niin on toimituksen sisällössä vielä parantamisen varaa. Seuraavassa vielä lista asioista,

 • Spadealersin webbisivuilla olevan kuvan pitäisi vastata toimitettua, nyt ei istuinlautojen kiinnittimet olleet kuvan mukaisia
 • Paperiohjeet olivat selkeästi päivittämättä, kuvat olivat huonoja, mutta ohjevideo helpotti hommaa huomattavasti. Pisteet videosta!
 • Ohjeissa puhuttiin 7:stä numeroidusta laatikosta, mutta niitä oli vain 6. Piti erikseen selvittää laatikoiden sisältö ennen kuin huomasin toimituksen olevan kunnossa
 • Silikoni oli osittain kovettunutta

Lopputulema

Olen erittäin tyytyväinen Spadealersin paljuun. Tuote on hyvin suunniteltu ja laadukas, ainakin kun vertailukohtana on vanha paljuni.

Palju paikoillaan ja vettä täynnä. Kuvassa on mukana vanhan paljun portaat, mutta ne tulen vielä korvaamaan uusilla, kunhan vain saan aikaiseksi tehtyä sellaiset.

Vaikka uusi palju on halkaisijaltaan 50 cm vanhaa paljua pienempi, niin paljussa on kuitenkin tilaa, koska kamiina on sen ulkopuolella. Paljun vesi kierrätetään pumpulla, joten palju lämpeää tasaisemmin kuin perinteisellä uppokamiinalla lämmitetty versio. Kaasukamiina on myös helppo – virta päälle pumppuun, kaasupullon venttiili auki ja kamiinan virtakatkaisin on-tilaan. Sitten vain odotellaan paljun lämpeämistä.

Seuraavassa myös lista asioista, joihin olen tyytyväinen.

 • Nopea toimitus
 • Spadealersilta vastattiin nopeasti sähköposteihin
 • Kasausohjevideo oli hyvä (tosin sekin kannattaisi päivittää HD-tasoiseksi ja eri malleja vastaavaksi)
 • Tuote on hyvä ja olen tyytyväinen sen laatuun (kts. kuitenkin kritiikki-kohta)
 • Palju oli helppo kasata – vaati ainoastaan akkuporakoneen, vasaran ja kumivasaran.
 • Palju ei pahemmin vuoda ts. sen täyttämiseen ei kulu paljon aikaa vaikka se olisikin ehtinyt kuivua pitempäänkin.

Oli tuote melkein mikä tahansa, voi siitä aina löytää parantamisen varaa. Sen takia annoin myös kritiikkiä, mutta se ei tarkoita etten olisi tyytyväinen tuotteeseen. Kritiikin tarkoituksena on auttaa parantamaan mm. toimitusta ja ohjeita, koska tällöin tuote paranee entisestään ja uudet asiakkaat saavat vieläkin paremman tuotteen ja käyttäjäkokemuksen. Voin kuitenkin suositella Spadealersin paljua lämpimästi, jos olet harkitsemassa sellaisen hankkimista.

 

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest