Berliini katukuvauskohteena

Alunperin tarkoituksenani oli kirjoittaa juttu katukuvauksesta yleisemmällä tasolla, mutta Berliinin-matka tuotti mielestäni muutaman hyvän katukuvaotoksen, joten katukuvausjuttu muuttui Berliini-katukuvausjutuksi. Tein siis muutaman päivän matkan Berliiniin ja otin Olympus OMD EM-1:n mukaan. Sanottakoon vielä, että kyseessä ei ollut ”kuvausmatka”, joten napsin varsin maltillisesti kuvia, jotta muu matkaseurue ei häiriintyisi hidastelustani:) Berliinin matka oli myös ensimmäinen kunnon matkatesti EM-1:lle ja sen kavereiksi mukaan lähteneille 17mm f1.8- (Kts. Potkan arvostelu) ja 45mm f1.8 -linsseille. Näistä 17mm oli ensimmäistä kertaa rankemmassa käytössä ja se osoittautuikin hyväksi matkakumppaniksi.

Olympus OMD EM-1 matkakamerana

Olympus OMD EM-1:n lisäksi matkaan lähti 4 kpl akkuja, muistikortteja ja 17mm sekä 45mm linssit. En ottanut erillistä laukkua mukaan kameralle tai obiskoille. EM-1 on pieni kooltaan ja kiintepolttoväliset obiskat toimivat matkalla hyvin, koska esim. 12-40mm f/2.8 PROhon verrattuna, 17mm ja 45mm:set vievät yhteensä vähemmän tilaan kuin em. linssi. Koin ehkä akun keston hieman lyhyeksi tämän tyyppisellä kuvaamisella, mutta yksi tapa pidentää akun kestoa, oli takanäytön sammuttaminen. Käytännössä kuitenkin pärjäsin pitkälti kahdella akulla yhden päivän aikana.

OMD EM-1 on kuitenkin loistavana matkakaveri. Se ei vie tilaa, sitä voi roikottaa kaulasta koko päivän eikä se aiheuta niska- tai hartiakipua ja se on huomaamaton, etenkin silloin kun siinä pitää kiinni pieniä kiinteäpolttovälisiä linssejä. Myös taitettava takanäyttö on loistava katukuvauksessa. Vaikka pidänkin enemmän etsimen läpi kuvaamisesta, niin silti toisinaan takanäyttö helpottaa kuvaamista, kun haluaa kuvata mahdollisimman huomaamattomasti:)

Berliini

Berliini on kulttuurin, taiteen ja underground-skenen mekka. Ainakin minun mielestäni. Kaupunkina Berliini ei ole kovinkaan kaunis, mutta sieltä löytyy sieltä loistavia kuvauspaikkoja. Kuvauspaikkoina voi tietenkin käyttää perusturistikohteita, kuten Berliinin muuria, kuten jutun alussa oleva kuva East Side Gallerysta tai alla oleva kuva Juutalaisten muistomerkiltä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

45mm f/4.5 ISO400 1/2000s

Mielestäni em. kuvat ovat vain vähän liian helppoja kuvia, mitä tulee katukuvaukseen, eli etsi sopiva tausta ja odota, että siihen tulee ihmisiä ja ota kuva. Vaikka itse kuvat ovat ihan OK, niin kaipaan niihin silti jotain pientä ”jippoa”. Nykyään näkee paljon ns. käytä-heijastusta-katukuvaa ja onnistuin apinoimaan myös sellaista lähellä Postdamerplazia, jossa oli taideteos, joka heijasti kivasti valoa. Odotin hetken, jotta siihen saapuisi ihmisiä ja naps, naps ja kuvasta tuli seuraavanlainen.

17mm f/3.2 ISO200 1/800

Vaikka sanoinkin tietynlaisten otosten ottamisen olevan enemmän rutiinia kuin innovatiivisuutta tai osaamista, niin ei hyvän katukuvan ottaminen ole todellakaan helppoa. Päädyin ensimmäisen päivän aikana myös mielenkiintoiseen ostoskeskukseen, joka oli erittäin musta-valkoinen, kirjaimellisesti. Paikka oli täynnä kontrasteja ja mielenkiintoinen, mitä tuli arkkitehtuurisiin ratkaisuihin. Seuraava kuva oli useamman yrityksen jälkeen paras kuva, jonka sain paikasta.

17mm f/6.3 ISO400 1/80s

Ostarilla oli vain niin paljon erilaisia arkkitehtuurisia yksityiskohtia, joita kaikkia ei millään saanut mahdutettua kuvaan. Rajasin kuvan siten, että rullaportaista tulee luonnollinen rajaus kuvan oikealle reunalle ja muu sommittelu seuraa rajausta.

Hankalinta katukuvauksessa on täysin tuntemattomien ihmisten kuvaaminen läheltä. Siinä onkin vielä opettelemista ja pitää rohkaistua, mutta EM-1 tarjoaa siihen hyvän keinon – taitettava takanäyttö ja tietenkin kameran pieni koko helpottaa myös kuvien ottamista muita ihmisiä häiritsemättä.

Käytimme jonkin verran matkalla U-Bahnia (metro?) ja ne ovatkin loistavia kuvauspaikkoja. Asemilla on yleensä kivoja värimaailmoja ja mainoksia, joita pystyy käyttämään helposti kuvien taustoina. Myös tuhansien matkustajien joukkoon mahtuu aina mielenkiintoisia kuvattavia. Seuraavassa kuvassa kaverilla taisi olla aikamoinen krapula, koska hän veti bisseä ja oli aika väsyneen oloinen.

17mm f/1.8 ISO800 1/160s

Miehen värikäs paita, aurinkolasit ja lippis tuovat kuvaan oman mielenkiintonsa. Tämä kuva onkin jostain syystä yksi lempikuvistani Berliinistä – siinä ei ole kikkailua, kaverilla on selkeästi jokin tarina taustalla (krapula) ja kuva on otettu noin metrin päästä.

Toinen, kirjaimellinen katukuva on Alexanderplatzilta, jossa katutaiteilija teki hienoa kuvaa liiduilla. Kuva olisi voinut olla vielä parempi, jos taiteilija olisi vilkaissut kameraan. Ehkä olisi vain pitänut odottaa pidempään, jotta olisi saanut otettua sellaisen kuvan.

17mm f/5.0 ISO800 1/20s

Itse pidän katukuvista, joissa on tilanteen lisäksi myös jotain visuaalista jippoa. Vaikka edellä sanoinkin, että yksi peruskaava katukuvaan on: etsi kiva tausta/miljöö, odota, että sopiva ihminen tulee kuvaan ja ota kuva. Berliini on täynnä hyviä paikkoja, mutta eräs loistavimmista kuvauspaikoista oli Juutalaismuseo. Itse rakennus on jo arkkitehtuurisesti häkellyttävä, mutta myös erilaiset näyttelyt sekä installaatiot loivat mielettömän kuvausympäristön.

17mm f/2.5 ISO800 1/60s

Juutalaismuseosta löytyy hieman ahdistava taideteos: ”Memory void”, jonka ideana on, että naamojen luomat kovat ja korkeat ”kling”-äänet kaikuvat tilassa. Ilmeisesti naamat kuvastavat juutalaisten kärsimystä historian saatossa (oma tulkinta). Teos oli hieno ja loi mielenkiintoisen taustan kuvalle. Kuvassa paikan ainoa keinovalo heijastuu aasialaisnaiseen, mutta myös kuvan ylälaidassa olevasta ikkunasta kurkistaa henkilö juuri oikeaan aikaan. Kuvassa on siis monta elementtiä, jotka tekevät siitä mielestäni hyvän katukuvan. Tämä on tietenkin vain minun subjektiivinen näkemys:)

Mainitsin jo, että Juutalaismuseo itsessään on jo aikamoinen arkkitehtuurinen taideteos. Monet museon huoneet ja seinät ovat vinossa tai ainakin seinä on  vinossa, jos lattia ei ole. Seuraavassa kuvassa oli mielenkiintoinen valotaideteos, hienot värit ja kaveri, joka vain käyttää puhelintaan. Visuaalisesti kiva kuva, mutta katukuvausmielessä se ei ole niin mielenkiintoinen.

17mm f/2.2 ISO800 1/125

 

Berliini kuvauskohteena

Kuten jo näistä muutamista kuvista voi huomata, on Berliinissä monenlaisia paikkoja, joista on vaikea olla ottamatta hyviä kuvia (taas minun näkemykseni asiasta). Nämä kuvat olivat vain esimerkkejä katukuvaustyyppisistä kuvista, mutta Berliini on hieno ja visuaalinen kaupunki. Vaikka suurin osa taloista on suht’ rumia DDR-tyyppisiä laatikkotaloja, löytyy Berliinistä yllätyksiä. Kaupunki on täynnä myös katutaidetta, jota on mahdollista käyttää kuvaamisessa.

17mm f/5.6 ISO200 1/400s

Sitä ei ikinä tiedä, mikä saattaa odottaa nurkan takana. Voin hyvin suositella Berliiniä matkakohteena, jos tarkoituksena on lähteä kuvaamaan mielenkiintoiseen kaupunkiin, joka on täynnä kulttuuria ja erilaisia ihmisiä.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest