Olympus OMD EM-1 ja kuvia pitkällä suljinajalla

Uutta kameraa pitää aina testailla ja varsinkin uusilla ominaisuuksilla on hauska leikkiä, vaikka niitä ei tulisikaan käytettyä kovinkaan usein. Kameroissa näyttää olevan niin paljon ominaisuuksia nykyään, että tuntuu melkein mahdottomalta yrittää käyttää niitä kaikkia hyväksi. Olympus OMD EM-1:stä löytyy kiva, uusi kuvaustila – Live Time.  Live Time mahdollistaa valotuksen etenemisen tarkastelun kameran näytöltä, jolloin on helpompi päästä nopeammin hyvään lopputulokseen, kuin arvaa-ja-erehdy tyylisellä lähestymistavalla.

Live Time -kuvaustilan saat enabloitua Olympus OMD EM-1:stä seuraavasti:

  • Valitse M(anuaali)-tila valitsimesta
  • Kasvata suljinaikaa kunnes näytöllä näkyy ’Live Time’ – teksti
  • Valitse sopiva aukko ja ISO-arvo
  • Paina suljin-nappulaa, joka aloittaa kuvan valotuksen
  • Seuraa näyttöä
  • Kun kuva näyttää mielestäsi hyvältä, paina suljin-nappulaa uudestaan

Käytännössä Live Time -tilan uusi ominaisuus on se, että voit nähdä reaaliajassa kuvan lopputuloksen eikä valotusaikaa tarvitse arvailla. Toki tässäkin kuvaustilassa kuvaaminenkin vaatii todennäköisesti muutaman otoksen ennen kuin lopputulos on kelvollinen. Erona perinteiseen tapaan kuvata pitkillä suljinajoilla on siinä, että kuvan ”kehittymistä” ei näe, vaan parhaan lopputuloksen aikaansaaminen edellyttää yleensä useampaa otosta tai pitkää kokemusta tämän tapaisten kuvien ottamisesta.

Halistenkoski

Taas kerran, päädyin suunnitelematta kuvauskohdetta sen enempää, kuvaamaan Halistenkoskea Turussa. Siellä sain tietenkin ajatuksen siitä, että voisin kokeilla Live Time -kuvaustilaa. Ilta alkoi jo hämärtymäänkin, joten pitkän valotusajan kuvien ottaminenkin onnistuu ilman sopivaa harmaasuodinta. Valitettavasti, koska en ollut suunnitellut testaavani Live Time -kuvaamista, en myöskään ollut ottanut jalustaa mukaan. Kuvista ei siis tullut kovinkaan hyviä – valotus oli ok, mutta kuvat olivat jonkin verran epätarkkoja.

Palasin kuitenkin seuraavana päivänä takaisin samalle paikalle, mutta tällä kertaa jalustan kanssa. Seuraavassa muutamia esimerkkikuvia:

27mm, ISO 100, f/20, 6.0s

27mm, ISO 100, f/20, 6.0s

Ensimmäinen kuva oli toisinto edellisen illan otoksesta, mutta valitettavasti vettä oli sen verran enemmän tällä kertaa, että päässyt aivan samalle kuvauspaikalle, joten kuvan sommittelu on mitä on. Loput kaksi kuvaa ovat ”ihan kivoja” kokeiluja, mutta kuvana eivät kovinkaan ihmeellisiä.

Live Time -kuvaustilan ongelmat

Vaikka Live Time onkin varsin mukava ominaisuus Olympus OMD EM-1:ssä, niin se ei ole täydellinen. Kameran pitää olla todella hyvin kiinni tukevassa jalustassa, koska kuvaajan on painettava suljin-nappulaa kaksi kertaa. Muuten painalluksen aiheuttamat ”tärähdykset” näkyvät kuvassa epäselvinä yksityiskohtina. Yleensä käytän tämän tyyppisissä kuvauksissa ajastinta, mutta sitä ei jostain syystä pysty käyttämään Live Time -tilassa.

Summa Summarum

Live Time on nice-to-have ominaisuus, mutta ei täydellinen. Itse näkisin ehkä parempana vaihtoehtona sen, että perinteisessä M-kuvaustilassa olisi mahdollista enabloida Live Time -tila koska tahansa ja siten, että myös ajastin toimii. Tällöin kyseiseen tilaan saisi määriteltyä esim. aloitusviiven ja suljinajan keston. Käytännössä siis perinteinen M-tila, mutta vain Live Time -näkymällä. Softakaverina ihmettelenkin, että miksei kyseistä ominaisuutta ole lisätty. Tuskin olisi iso homma toteuttaa:) Joka tapauksessa, Live Time on loistava esimerkki nykyteknologian tuomasta mahdollisuudesta parannella kameroita entisestään ja kuitenkin kyseessä on varsin yksinkertainen idea.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest