Promokuvia – Samu Jaakkola

Kävin pitkästä aikaa ottamassa musapromokuvia eli kuvia keikkajulisteisiin, webbisivuille, CD-levylle, eli mihin kuvia nyt voikaan käyttää. Artisti oli Euralainen Samu Jaakkola, joka tekee trubaduurikeikkoja mies-ja-kitara-tyyliin. Valitsin kuvauspaikaksi Turun satamassa sijaitsevan entisen teollisuusalueen Vallihaudankatu 3:sta, josta löytyy monenlaista rakennusta ja aitaa, joita voi käyttää kuvien taustana.

Pakkasin mukaan Godox Wistro AD360 -salaman, pienen softboxin, jalustan salamalle, radiotriggerin sekä tietenkin Olympus OMD EM-1:n. Kun sovimme kuvauksesta Samun kanssa, ohjeistin häntä ottamaan mukaan muutaman eri paidan, jotta kuviin saadaan vähän vaihtelua. Oletin myös, että alussa aikaa kuluu jonkin verran kuvattavana totutteluun ja olinkin oikeassa. Ensimmäisestä kuvauspaikasta en kelpuuttanut mukaan yhtään kuvaa. Syynä oli puhtaasti se, että Samun rentouduttua pienen tovin jälkeen, kuvista vain alkoi tulemaan parempia.

Tarkoituksena oli hyödyntää alueelta löytyviä rakennuksia, eli hylättyjä ja erittäin ränsistyneitä tehdashalleja sekä alueen vierestä menevää vähän liikennöityä katua. Jutun alussa oleva ensimmäinen kuva on otettu juuri kyseiseltä kadunpätkältä ja on yksi lempparikuvistani. Siitä saa suhteellisen helposti hieman croppaamalla tehtyä julisteen. Toinen kuva on myös kiva fiilistelykuva, jota voi helposti käyttää promomateriaaleissa vaikka webbisivuilla tai CD-levyn kansilehden täytemateriaalina.

Alueen laidalta löytyi taustana kivasti toimiva lauta-aita ja pari slikseiksi poltettua autonrengasta, jotka toimittivat rekvisiittan roolia kuvassa.

 

Kolmas kuva, joka on mielestäni myös onnistunut, otettiin vanhalta lastauslaiturilta. Pyysin Samua vain soittamaan kitaraa ja pyörin hänen ympärillä ottaen kuvia hieman eri kuvakulmista. Tästä kuvauspaikasta tuli muutama muukin ihan hyvä otos, mutta esitettäköön seuraava kuva, joka on mielestäni onnistuinein kuva lastauslaiturilta.

Vanhalta lastauslaiturilta saatiin muutama hyvä kuva.

Godox Wistro AD360

Käytin Wistron ja soft boxin kanssa gridiä kaikissa kuvissa, jolloin sain hieman luonnollista vignette-efektiä kuviin ja valo ei hajoa niin paljon. Olen aikeissa kirjoittaa Godox Wistro AD360 -salamasta vielä erillisen jutun, mutta mainittakoon, että mielestäni se toimi erittäin hyvin. En ole vielä ladannut kertaakaan mukana tullutta akkua, vaikka olen jo ottanut sillä satoja kuvia.  Akun latauksen taso on tällä hetkellä vielä 75%, joten pitää kyllä olla tyytyväinen siihen. Godoxin FT-16 radiotriggerikään ei pettänyt kertaakaan ja langaton tehonsäätö triggeristä on loistava ominaisuus. En kyllä palaisi enää takaisin vanhaan, jossa tehot pitää säätää salamasta.

Olympus OMD EM-1

Käytin kuvatessa Olympus OMD EM-1:stä ja 12-40mm f/2.8 linssiä. Täytyy kyllä sanoa, että mitä enemmän käytän kyseistä kameraa, niin sitä enemmän pidän siitä. Paras puoli EM-1:ssä verrattuna Canon EOS 5D:hen on sen pieni koko, kuten mainitsinkin jo aikaisemmassa jutussa. Eli saan mahdutettua kameran ja linssit helposti pieneen laukkuun. Pärjäsin hyvin myös yhdellä akulla ja kuvia kertyi kuvauksen aikana n. 250 kpl. Kuvasin käytännössä ISO200-arvolla RAW-kuvia ja kuvanlaatu on loistavaa. Jälkikäsittelin kuvia, koska ORF-tiedostot Lightroomissa ovat aika ”hengettömiä”, jos niitä vertaa vaikka Olyn tuottamiin jpeg-kuviin. Käytännössä lisäsin kuviin kontrastia, clarityä ja tällä kertaa halusin kuvista hieman ”värittömiä”, joten vähensin myös saturaatiota jonkin verran. Itse olin lopputuloksiin tyytyväinen, kuten oli myös asiakas.

Julisteita

Tein Samulle myös muutaman version julisteista ja alla yksi esimerkki ensimmäisestä kuvasta muokatusta julisteesta. Juliste itsessään ei ole ihmeellinen, mutta kuva toimii siinä hyvin.

keikkajuliste

Julisteen alaosa on jätetty valkoiseksi, jotta siihen voi kirjoittaa keikkapaikan nimen, päivämäärän ja muun tarvittavan tiedon.

Oli mukavaa pitkästä aikaa ottaa promokuvia, etenkin kun niistä tuli mielestäni hyviä. Pitänee etsiä jostain seuraava projekti ja toki saa ottaa yhteyttä minuun, jos on tarvetta kuville.

Kiitokset blogin lukemisesta…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest